Dan weet je dat je oud wordt…

Het EK van '88
Stel je zit aan de lunchtafel. Het gesprek gaat over het Nederlands elftal. 'We' balen dat 'ze' niet meedoen deze zomer want het sfeertje rondom die wedstrijden is altijd zo leuk. Je vertelt over die ene wedstrijd, Nederland-Engeland die jij destijds heb bijgewoond en hoe cool dat was. En dan zegt een collega vol ontzag: "Wow! Jij hebt gewoon het EK van 1988 meegemaakt!"

Maar het kan erger
Een andere collega merkt vervolgens op: "Jeetje. 1988. Toen was ik nog niet eens geboren!"

Kinderen zijn ook leuk
Kinderen zijn ook goed voor je humeur als het gaat over ouder worden. Niet alleen weten ze je feilloos te wijzen op het feit dat je 'kieuwen' of 'kreukel' hebt en dat niet erg modern bent, ze kunnen ook vrij confronterende vragen stellen. Zoals Annabel vorige week, tijdens het voorbereiden van haar geschiedenistoets. "Mam, die Karel V hè, heb jij die gekend?"

Scrollen door de jaren
Persoonlijk vind ik het ook redelijk irritant dat ik tegenwoordig zo ver naar beneden moet scrollen voor ik bij mijn geboortedatum kom, wanneer ik online een formulier probeer in te vullen.

Goeie grap zeg
Of je doet Carry Tefsen na in Zeg eens AAA en niemand lacht. Sterker nog, niemand weet wie 'Mien Dobbelsteen' en 'Dokter van de Ploehoeg' zijn. (Ik heb mezelf gered door te zeggen dat deze iconen eigenlijk deel uit zouden moeten maken van ieders opvoeding.)

Mobiel
Denk eens na, hoe lang heb jij al een mobiel (koelkasten meegerekend)? Heb jij meer dan vijftien jaar van je leven zonder mobiel gedaan? Dan ben je oud.

Hoe noem jij dat?
Je bent ook oud als je kater twee dagen aanhoudt, je kreunt als je bukt en als je nog Raider zegt tegen Twix en Treets tegen M&M's. Of je zegt opeens: "Weet je nog, vroeger had je altijd van die schuimblokken die je dan kocht voor een kwartje!" (En je vindt dat zelf geen rare opmerking.)

Op de snelweg
Wat ook een slecht teken is wanneer je altijd rechts rijdt op de snelweg. O nee wacht, dat deed ik ook al toen ik net mijn rijbewijs had. Nou ja, ik ben de uitzondering.

Als er mensen voor je opstaan
Leuk hoor en aardig bedoeld, mensen die voor je opstaan. Maar ik heb het laatst meegemaakt en ik zeg je, ik kon dat jochie wel slaan.

Muziek
Hoor jij jezelf wel eens dingen zeggen als 'doe de muziek eens wat zachter' of 'vroeger, toen', dan weet je genoeg.

En over die muziek gesproken. Ook fijn: als nummers uit 'jouw jeugd' als Golden Oldies worden aangekondigd. Of je herinnert je precies op welk cassettebandje dat nummer stond en op welk moment het werd afgebroken omdat de DJ begon te praten. Of, nog mooier, je had de singel van dat  nummer!

Kruiswoordpuzzel
Maar het allerbeste criterium van 'oud zijn' is en blijft natuurlijk: de kruiswoordpuzzel. Want dat doen alleen echt oude mensen volgens de verschillende sites die ik heb gevonden op internet. (Inderdaad, ik heb gegoogeld op 'hoe weet je dat je oud bent', en het eerste dat ik las was: 'als je dit soort vragen googelt!')

Gelukkig maar, denk ik dan, gelukkig dat ik op dát punt dan weer niet voldoe. Nee, laat mij maar gewoon lekker een cryptogram maken, dat is véél hipper. Bovendien, mijn broertje vindt ze ook leuk.

En die is pas veertig. Nou dan!

9 Responses to "Dan weet je dat je oud wordt…"

 • corine
  14 april 2016 - 09:49

  Zó herkenbaar. En ik ga foute grappen maken als ik iets bestel bij zo’n hipster op een hip eetfestival om mijn leeftijd belachelijk te maken. En iedereen die ‘U’ tegen me zegt; ik kijk nog steeds achterom om te kijken tegen welke ‘U’ ze het dan hebben.
  Ik heb gelukkig ook een collega die ‘slechts’ een paar jaar jonger is en die opmerkingen als ‘met de assistente van dr van der Ploeoeoeg’ begrijpt en die ook niet raar opkijkt als je op een bepaalde manier ‘OK’ zegt (‘een pinda van Duijvis is altijd OK’)

 • EstherVuijsters
  14 april 2016 - 10:16

  O ja, van die Duyvis. Inderdaad, reclames zijn ook een goede graadmeter voor leeftijd. Timoty-gevoel, Punica-oase (wat is er met dat merk gebeurd), onvergetelijk Haribo, Melk de witte motor etc.

 • Moi
  14 april 2016 - 10:24

  Yep, heb dat geregeld, maar werk dan ook op school met studenten, die mijn kinderen hadden kunnen zijn, qua leeftijd 😏 Maar wel apart, als je je realiseert dat je plotseling een ‘mevrouw’ geworden bent en dingen meegemaakt hebt in jaren waarin zij nog niet geboren waren, oef. Dat je een tijd kunt herinneren dat computers een volledige kamer besloegen en dat je alleen via een modem met telefoon verbinding kon maken met een andere computer.

 • Gironia
  14 april 2016 - 11:17

  Mijn zoon vroeg laatst: mam toen jij baby was, zag je toen dinosaurussen? 🙂

 • Suzy Q
  14 april 2016 - 11:25

  O, dat vroeg mijn zoon ook laatst… dat van die dino’s…..

 • Maaike
  14 april 2016 - 14:23

  Ik heb een dochter die het nog probeert goed te praten als ik weer n’s voor de spiegel sta te klagen over mijn rimpels.
  Zij zegt: “Nee hoor mam, dat zijn geen rimpels. Dat komt gewoon omdat je zoveel lacht!”. Nou, dan is mijn dag weer goed en lach ik vrolijk verder!

 • MLotte
  14 april 2016 - 17:05

  hahaha wat heerlijk herkenbaar. Maar ja, ook ik kom uit dat mooie jaar uit de jaren 70…..
  oeps, dat klikt ook al meteen zo verrekte lang geleden….

 • Mariella
  15 april 2016 - 08:04

  Mijn kleindochter antwoorde (toen opa grapjes maakte over de grijze haren die op mijn hoofd tevoorschijn komen) nietes opa, jij bent grijs. Oma heeft zilver in haar haar!
  Dat zijn dan de betere opmerkingen… 😀

  Maar dat in het ziekenhuis diegene met wie je een afspraak hebt je voorbij loopt en dan zegt ” oh bent u het? Ze hadden me verteld dat u een jong persoon was!!”
  Die is dan weer stukken minder!

  (42 is nog steeds jong anders 😛 )

 • Tanja
  17 april 2016 - 23:37

  Ik zag hierboven een tegeltje staan: Leeftijd is als wijn,hoe ouder hoe beter 🙂 En zo is het maar net! De “wijsheid”van de jaren, en je toch nog geestelijk jong voelen, een mooie combinatie toch?

Leave a Reply