Code geel? Grapje zeker.

We hebben er weer één. En wát voor een?! Code Geel!

En nee, Code Geel waarschuwt niet voor rondslingerende bananenschillen. Code Geel is het officiële weeralarm dat door het KNMI wordt afgekondigd bij drie spatten regen en een paar windstoten. De bijbehorende waarschuwing op de website voor Code Geel is: ‘Wees alert!’. Wow! Wees alert! ALERT! Dat ben ik anders echt nooit, als ik onderweg ben.

Niet serieus nemen
O. Sorry. Was ik cynisch? Excuus, excuus maar ik kan dat weeralarm niet meer serieus nemen. Omdat het eigenlijk altijd meevalt – hoe vaak ik niet teleurgesteld met de kinderen op de bank heb gezeten met een elektrische deken en een noodvoorraad chips, als ons weer eens een bak sneeuw of een herfstige storm beloofd was – maar voornamelijk vanwege de belachelijke waarschijnlijkheidsinterval van de Codes.
Een weeralarm wordt namelijk ‘minimaal’ 48 uur van te voren afgegeven wanneer er 60% kans is dat een bepaald weerverschijnsel zal optreden. Euh... bent u er nog? En dan heb ik het nog niet eens over de drempelwaardes en de impactanalyses die bij de verschillende kleurcodes horen. Tureluurs word je ervan.

Schandalig!
Vroeger voelde ik me nog wel eens bekocht door het weeralarm. Als er storm kwam, of een flinke sneeuwbui, dan kon dat tenslotte erg gezellig zijn. Daar kon ik me echt op verheugen. En als het dan niet doorging, het weeralarm werd weer ingetrokken of het smolt gewoon weg, dan vond ik dat best jammer. Een beetje oneerlijk zelfs. Sinds Irma ben ik dat ‘oneerlijke’ gevoel wel een beetje kwijt. Sterker nog, ik schaam me gewoon voor ‘ons’ weeralarm. In het licht van de gebeurtenissen op Sint Maarten, Florida en Cuba is het toch ronduit schandalig om überhaupt te spreken van een weeralarm. Of hij nou geel, oranje of rood is.

Code geel? Gaat dat over de vertragingen bij de NS? Want als er ook maar één spat regen valt, zijn direct alle treinen van slag.

Iets minder dramatisch mag wel
Kijk, ik snap dat je mensen wilt waarschuwen, maar kan dat niet op een wat minder dramatische manier? Ik wil echt niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar gewoon in de auto stappen, in een hoosbui komen en je schikken in je lot (half uurtje later op het werk, tomtidom) is echt niet zo erg. En als ze op radio, tv of internet waarschuwen voor storm en vallende takken, dan laten we de kinderenfietsen sowieso wel even in de schuur staan. Echt.

Daarvoor heb ik geen 60% waarschijnlijkheidsinverval gekoppeld aan een regenboogkleur voor nodig.

Tagged , ,

3 Responses to "Code geel? Grapje zeker."

 • Esther Vuijsters
  12 september 2017 - 17:35

  Toen ik dit schreef, was het nog Code Geel. Inmiddels zijn we ge-uprade: Code Oranje! Wow, de rampen zullen niet te overzien zijn. Iedereen in de schuilkelders!

 • Moi
  13 september 2017 - 09:05

  Ben het volkomen met je eens, het is gewoon te belachelijk voor woorden. Wat wordt de kleur als er es echt een storm van formaat aankomt? Pimpelpaars? Of zwart of zo?

 • Gjans
  18 september 2017 - 21:05

  Driedubbel mee eens!! Afschaffen die flauwekul!

Leave a Reply