Op De Boerderie

Pas op!”

Juf waarschuwt, maar het is al te laat. Het jongetje dat over de (deksel van de) gierput rende is gevallen. Hij maakt een schitterende sliding, glijdt op zijn kont over het hout en zorgt zo voor een omgekeerd remspoor, dwárs door de smurrie! "Ieuw!" roept zijn vriendje. "Poepsoep!"

Slijmerig

Ga met een stel stadskinderen naar de boerderij en je blijft lachen*. “Help!” roept één van de meisjes als een kalfje haar vlecht te pakken krijgt, “hij eet mijn haar op!” Als ze haar vlecht eindelijk bevrijd heeft, hangen er dikke slijmdraden aan. Ik stel voor dat ze vanavond even haar haar laat wassen.

koetje

Dames, dámes!

In de stal is het lekker warm. De kinderen mogen een koe uitzoeken en een naam geven. “We hebben wel driehonderd koeien” zegt de boer trots. Om ons heen klinkt het van ‘boe’ en ‘moeh’. De kinderen mogen melk en karnemelk proeven. Eén van de koeien zet haar sluizen open, onder de neus van Annabel. Verwonderd kijkt ze naar de enorme waterval. “Zo”, zegt ze. “Díe moest nodig!”

Ondertussen vertelt de boer alles over de koeien op de boerderij. Wat ze eten, dat ze dol zijn op maïs en luzerne en hoeveel melk ze geven. De oudste koe is bijna acht, de jongste is nog niet geboren, koe 2267 is namelijk vandaag uitgerekend! “Misschien zien jullie straks nog wel een kalfje geboren worden!” zegt de boer.

Koe-municeren

Een paar uur later zijn alle opdrachten gedaan. Er is nog géén kalfje geboren maar de melk is op en stinken we allemaal naar kuilgras en mest. Tijd om weer naar school te gaan. De boer bedankt de kinderen allemaal hartelijk voor hun aandacht – ze hebben (bijna) ademloos naar hem geluisterd – en zegt dat de kinderen nu allemaal volleerd ‘koekenner’ zijn.

Maar eh, hoe zít dat?

Dat zijn verhaal tóch op sommige punten nog wat onduidelijk was, blijkt als er prompt een vinger omhoog schiet. “Meneer”, vraagt één van de meisjes netjes, “hoe kun je nou eigenlijk zien of zo'n koe een jóngen of een méisje is?”

* Met de moeders ook hoor, moeder L. en ik reden natuurlijk verkeerd, al die weilanden líjken ook zo op elkaar! (Om over de koeien nog maar te zwijgen!)

6 Responses to "Op De Boerderie"

Leave a Reply