Boeie!

Allemaal een lekker weekend gehad? Boeie!

Liz aka ‘de probeerpuber’ heeft een nieuw stopwoordje. Boeie. Nou heb ik niets tegen stopwoordjes – ik heb ze zelf ook – maar dit is geen gewoon stopwoordje. Dit is de domper op elk gesprek, het laatste woord van de rebellerenden. Dit is een púberwoord.

“Gaan we zo? Het is al bijna één uur.”

“Joh, het is pas kwart over twaalf.”

“Boeie.”

Ik moet bij het woord ‘boeie’ altijd aan Hans Teeuwen denken, die op het podium stond te schreeuwen ‘bóeie, bóeie, bóeie! Interessánt!’ Toen was het woord nog grappig. Nu word ik er eerlijk gezegd een beetje moe van. Gaan we op een middelbare school kijken: boeie. Staat de muziek te hard? Boeie. Er drijft iets in het water. Boeie.

“Pubers leven in een soort hogedrukpan. Alles is uitvergroot: het enthousiasme, de blijdschap, hun verdriet en hun boosheid.”

Proefles scheikunde.

Proefles scheikunde.

Volgens het boek ‘Het enige echte eerlijke Puber Opvoed Boek’ (Marina van der Wal & Jan Dijkgrsaaf, ISBN 9789045313184) is het een voorbode. Straks verandert mijn kind in een vervelende, bloed onder de nagels peurende puber. Nou ja, stráks… we liggen nu ook al regelmatig met elkaar overhoop, en dat is goed, want daar leren we allemaal van. Ja, ik ook.

Puber opvoed boek

Ik heb het boek van Marina en Jan inmiddels uit. Er staan goede tips in maar ik heb me flink geërgerd aan de stijl. De hele tijd dat ‘wij-spreken-jou-als-ounder-aan-op-quasi-lollige-wijze’, dat hing me al op pagina 10 de keel uit. (“Altijd al een leidinggevende functie willen hebben? Nou, die heb je! Vanaf vandaag, mocht het je nog niet duidelijk zijn.”) En ik heb ook geen antwoord gekregen op de vraag hoe te reageren op een prepuber die alles ‘boeie’ vindt.

Boeie-doof

Dus daarom heb ik nu een eigen strategie bedacht. Ik ben boeie-doof. Lekker boeie dat zij steeds boeie zegt. En ik ga ook niet terugboeie want ik vind haar verhalen over ruzie in de klas/gedoe op de hockeyclub/vlekken in haar trui natuurlijk réuze boeie. (Ik heb één keer 'interessánt!' geroepen op de Hans Teeuwen-manier, zo zeg, toen was het huis te klein!') Loslaten is niets anders dan leren fietsen zonder zijwieltjes en hoe kan ik haar helpen als ze me niets meer vertelt?

Fietsen

Ik fiets mee, zolang ik mag en zolang ik kan. En dat ze dan af en toe niet luistert als ik zeg welke kan we opgaan… tja, nou ja.. het zij zo… ik zeg vertel mezelf gewoon heel vaak dat het niet uit maakt... dat ze daar niets aan kan doen... het geeft niet… we komen er wel. Linksom/af of rechtsom/af. Alleen duurt het dan misschien wat langer… En dat is… nou ja… Boeie.

En op Vrouwonline.... puberen we nog even verder! (Klik)

11 Responses to "Boeie!"

 • chrisy
  10 februari 2014 - 10:45

  Moeilijk he? Hier ook af en toe flinke strijd maar ook nog genoeg vredesmomenten…

  • esther
   10 februari 2014 - 10:47

   Ja, gelukkig (nog?) wel 🙂

 • KarinH.
  10 februari 2014 - 10:50

  Maar wel lastig!
  En wat een geduld moet je daar voor hebben en je verdriet kunnen inslikken…

 • Scooter
  10 februari 2014 - 11:18

  Bij ons thuis met twee puber jongens (12 en 14 jaar) is dit woord alweer een tijdje uit. Ze laten nu hun ‘boeie’ blijken op een non-verbale manier. Nog veel irritanter en toch hou ik van ze 😀

 • dine
  10 februari 2014 - 11:26

  Wij zijn er natuurlijk alweer een tijdje uit, en hoe fijn is dat, maar het is wel boeiend om het mee te maken, maar dat zie je later pas in, als het voorbij is …..
  van het woord boeie had ik nog nooit gehoord, maar ik ben natuurlijk een buitenlandse nederlander, dus er zijn veel nieuwe woorden die ik niet ken, en ik begrijp de betekenis dan ook niet helemaal, maar echt lekker bekt het niet … ; – )
  Sterkte met je bijna puber, en denk maar dat het altijd erger kan…

 • Marianna
  10 februari 2014 - 11:32

  Boeie. ( 🙂 )

 • Tanja
  11 februari 2014 - 01:29

  Goede tip van Dine, bedenk dat het altijd nog erger kan. Wat bij mij goed werkte was een time out in lassen als de discussie te verhit raakte. Dan liep ik even bij ze weg om af te koelen. En ik corrigeerde meteen als ze een grote mond tegen me hadden en daarna luisterde ik niet meer totdat ze weer op “normale” toon tegen me praatte. Ze hadden dit heel snel door dat ik dan stokdoof was 😉 Ik nam ze meestal ook even apart als ik ze corrigeerde want ze waren heel gevoelig voor “gezichtsverlies” bij hun zussen. Enne, geniet bewust van alle vredesmomenten zoals Chrisy ze noemt 🙂

 • esther
  11 februari 2014 - 16:24

  Weet je wat ik nou eigenlijk zo vervelend vind aan dat Enige Echte Puber Opvoed Boek? Dat toontje van ‘wij kennen jou beter dan jij jezelf’.
  Voorbeeld: “Zeg nou zelf, jij stelt vervelende klusjes zoals rekeningen betalen toch óók altijd uit? Nou! Dan.”
  Gelul. Ik stel dat juist zo nooit uit. En het maakt me niet uit dat iemand anders het wel doet, maar de hele tijd die aannames over hoe ‘alle’ ouders zijn. Getver.

 • Brie S
  12 februari 2014 - 09:51

  Beetje laat maar toch nog een reaktie 🙂
  Zoooo heerlijk dat jij in dezelfde fase zit als ik! Met een pre puber in groep 7, die op de bank hangt met tablet en als ik dan vraag om iets te doen, heel moeilijk gaat kijken. En dan zing ik maar weer s t liedje van Brigitte Kaandorp: ‘ik heb een heel zwaar leven…’ en moet ik hard lachen om het boze gezicht wat ze dan trekt!! 😀

  • esther
   12 februari 2014 - 11:50

   🙂

 • Inge
  19 februari 2014 - 00:58

  😀 Heel grappig dit!

Leave a Reply