Beugelbekkie

Het vonnis werd vorige week voltrokken: een buitenboordbeugel en daarna slotjes.

Het leverde een trillend lipje (kind) en een golf van medelijden (moeder) op. Natuurlijk, het is voor een ‘goed doel’. Voor later. Maar wat heb je daar nu aan? Als je elf bent en je niet (op die manier) op wil vallen?

Ik heb een 'beugelbekkie' voor mijn eigen bestwil...

In mijn hoofd hoor ik het liedje van Kinderen voor Kinderen. Want er is één ding dat erger is dan een beugel en dat is een beugel mét een bril. Liz heeft straks beide. (klik hier voor de blog over haar bril.) En dan kunnen we met  z’n allen nog zo hard gaan roepen dat het allemaal wel meevalt, dat valt het níet. Niet voor een elfje.

Lenzen bij kinderen

Aan die beugel kan ik niets veranderen. Aan die bril wel. En dus zaten we een paar dagen geleden bij de opticien. Te staren naar een vingertopje met een kledderige lens. Over het gebruik van lenzen bij kinderen kan ik kort zijn: oefenen, oefenen, oefenen. En tranen. En rode ogen. Leve YouTube: de instructiefilmpjes aldaar deden het beter dan de tips van de opticien. Ik geloof dat ik het allang had opgegeven. Maar zij zette door. 

Handige miep

Inmiddels heeft ze met de lenzen getennist, gehockeyd en is ze er mee naar school geweest. Het is nog een aardig gedoe om de ‘doppen’ goed in te krijgen maar het gaat elke keer een stukje makkelijker. Nog even en ze is er handiger in dan ik ooit ben geweest.

Interbellum

Over een week of twee komt de beugel (mét hippe accessoire van BraceFace!) en de komende vakantie is dus feitelijk haar interbellum. Geen bril en geen beugel. “Maar ik ben straks vóór de middelbare school overal vanaf!” hoorde ik haar gisteren opgewekt tegen een vriendinnetje zeggen.

Doorzetten. En altijd positief blijven. Dát is mijn meisje! Mijn ‘beugelbekkie’.

4 Responses to "Beugelbekkie"

 • dine
  17 april 2014 - 11:25

  het is toch wat allemaal, maar je moet het inderdaad als een soort matra in je hoofd hebben: het is voor een goed doel en later zal ze je er dankbaar voor zijn…maar het is moelijk….
  mijn elfje had er ook nog eens een pruikje bij op de leeftijd en man, wat was het moeilijk om niet te janken als ik de mensen zag staren en elkaar aan te stoten om haar na te wijzen….
  Maar het is inderdaad bijna allemaal goedgekomen, haar tanden zijn mooi, de lenzen kan ze nog steeds verdragen en het haar is ietsje beter geworden dus we zijn blij dat ze ze stoer is geweest om het allemaal te verdragen! Sterkte dus voor jouw elfje en sterkte ook voor de moeder !

 • Kdb
  18 april 2014 - 18:13

  Ik heb ook een beugelbekkie gehad. Eerst een buitenboordbeugel, daarna blokjes en tot slot een plaatje. Wat baalde ik en wat deed (m.n de buitenboordbeugel) zeer. Maar… Ik heb er echt geen spijt van! Heb nu een (super) mooi gebit, waar ik erg blij mee ben.

  Ik moest de buitenboordbeugel 16 uur dragen weet ik nog. Wat ik deed: eind van de middag in doen en er mee slapen (even wennen) tot de volgende ochtend. Overdag (op school) had ik de beugel niet in!
  Op het laatst was ik het slapen met de beugel zat, ik ging toen gewoon met beugel naar school. Vond het best stoer van mijzelf weet ik nog. Daarna zag ik meer klasgenootjes met een buitenboordbeugel lopen.

  Ps: ga alleen niet schaatsen met een buitenboordbeugel 😉

 • Brie S
  18 april 2014 - 19:15

  Ik kan me zo voorstellen dat je door de komst van de beugel over gaat op lenzen….
  Knap van Liz dat ze ze al kan inzetten en dat ze straks zonder bril door het leven kan 🙂
  Wij gaan as woensdag naar het oordeel van de ortho luisteren…. Voor mijn elfje zal dat een blok of buitenboordbeugel zijn en daarna slotjes….. En een hoop geld voor het goede doel… 😉

 • suus uit Frankrijk
  20 april 2014 - 08:36

  Ah wat zielig!Mijn dochter,mét bril,moet ook een beugel en er zijn al 14 tanden/kiezen bij haar getrokken,in éen keer(wel onder narcose) Zonder pijn wakker,en ze telt de dagen totdat ze haar beugel krijgt.Maar goed,de meeste kinderen uit haar klas hebben én een bril én een beugel,dus hier worden ze bijna getreiterd als ze die accesoires niét hebben!
  In Ieder geval sterkte ermee,want t blijft natuurlijk niét leuk!!

Leave a Reply