Beter één Japanner in de lucht …

img_5990Gisteren op stap geweest met een stel Russen in een snikheet Amsterdam. Man, wat een toestand.

Wat? Die Russen? Nee, dáár hadden we geen last van. Die vonden alles prachtig. Geef ze ’n biertje en een glimlach en ze zijn blij. Nee, het waren de Japanners, dáár kregen we jeuk van. En niet zo’n klein beetje ook.

Marcheren

Het begon al op het station, er was daar net een groep (kennelijk) vanuit Schiphol gekomen (want koffers). Ze marcheerden in rijen van zes (mét Yves Saint Laurent-parapluutjes!)  het station uit. En als ze marcheren zijn Japanners echt erg: ik-volg-jou-en-daar-komt-niets-tussen. Net olifanten. Ik kon nog net mijn kinderen op tijd wegtrekken; anders waren ze door de kudde vertrapt!

Hostile take-over

Daarna waren we nog niet van ze af, want ook de boot waarin wij een rondtocht maakten (zucht, ja, ik weet het, er zijn écht leukere dingen in Amsterdam, maar leg dat die Russen maar eens uit) bleek te zijn overgenomen door Japanners. Van alle kanten werden we belaagd door selfiesticks en maximaal uitgezoemde lenzen. Ik zag er zelfs een een foto maken van een prullenbak! En overal dat 'peace-teken' bij, als ze een selfie maken. Verzin eens wat anders joh.

Een ski-jack? Man! Het is dertig graden!

En wat ik dan ook niet begrijp: waarom kunnen ze niet gewoon blijven zitten? Hebben ze allemaal aambeien of zo?! Zo’n boottocht duurt ’n uurtje maar ze moeten zich constant verplaatsen. Naar de WC, naar de kapitein, naar elkaar, ik werd er helemaal zenuwachtig van. Ergens vond ik ze nog wel fascinerend ook: één vrouw had gebloemde handschoenen (zonder vingers) aan (why tell me why), een andere gast droeg een winterjas (soort ski-jack) en mán het was heet in die boot, een bejaarde vrouw was getooid met pet van een of andere hardrockgroep en er was zelfs een meisje met blauwe staartjes (doe dan roze!). Bijzonder, dat wel.

Niet fris

De apotheose kwam toen de haven in zicht was. Als een paard dat de stal ruikt stond de groep halverwege het IJ al te trappelen in het gangpad om vooral toch maar niet een seconde te laat uit te stappen. Ter hoogte van mijn plek stond er natuurlijk weer zo’n zwetende dikkerd, die steun zocht tegen mijn stoelleuning, waardoor ik gedwongen met mijn neus in zijn oksel zat. En ik kan je vertellen, dat rook niet fris. Bah.

Stomme toeristen

Afijn, gelukkig mochten we uiteindelijk van de boot af, even lucht. In ons enthousiasme bleken we opeens op een fietspad te staan, wat ons onmiddellijk de vriendelijk begroeting “klote-toeristen!” opleverde.

Ach ja. Een beetje gelijk had die jongen natuurlijk ook wel. Toeristen zijn ook stom. Vooral die Japanners dan.

Tagged ,

One Response to "Beter één Japanner in de lucht …"

 • moeke
  7 juni 2016 - 11:55

  whaaa, geweldig stuk. en zo herkenbaar. moet ff reageren.

  Vorig jaar in Brussel bij de incheck van ons hotel, een lading japanners voor ons… men. wat een chaos in die hal. we zijn eerst maar eens in de stad een lekker ijsje gaan eten en toen de hele meute weg was zijn we ons in gaan checken..

  Vervolgens ging de kudde inderdaad 🙂 savonds een stadswandeling doen met de gids ik geloof om half elf.

  en smorgens voor het ontbijt stond de bus alweer klaar.

Leave a Reply