Vakantie Prequel II: Beste Google,

Beste Google,

Jij weet natuurlijk heel veel van me.

Welke sport ik doe, welke kleren ik leuk vind en wie mijn vrienden zijn. Sommige visionairs beweren dat jij mij beter kent ik mezelf. Omdat jij rekening houdt met mijn onderbewuste, gebaseerd op mijn zoekgeschiedenis. Oké, ik geef toe dat dat niet altijd goed gaat  - toen ik eens zocht op ‘hulp bij’ en cryptogrammen wilde intikken en jij heel optimistisch ‘zelfdoding’ voorstelde, was ik verrast – maar meestal vind ik jouw suggesties heel nuttig.

Dus ik dacht: kun jij niet gewoon even een vakantie voor mij boeken?

Hekel aan vakanties boeken

Ik heb namelijk een hekel aan vakanties boeken. Ook datat zou je kunnen weten: ik heb last van keuzestress, ik loop altijd ergens vast en als ik dan iets heb gevonden, dan blijkt het vol. Bovendien houd ik na afloop altijd dat knagende gevoel dat ik misschien niet de beste keus gemaakt heb.
Daarom dacht ik aan jou. Want zeg nou zelf, als jouw afdeling DeepMind met zijn neurale netwerk de ontelbare mogelijkheden van Go kan combineren tot een winnende strategie, dan moet zo’n 'perfect match'-vakantie zoeken toch niet zo moeilijk zijn?

Groter dan 95%

We kunnen daar goede afspraken over maken. Dat als jij een voorspelling doet, bijvoorbeeld dat de kans groter dan 95% is dat dit mijn ideale vakantie gaat worden (95% is kritiek punt, heb ik begrepen), dan zal ik ook niet achteraf gaan zeuren. Als we tegenwoordig op basis van ziekte-voorspellingen zelfs medische ingrepen laten uitvoeren, dan geef ik me over jouw campingsuggestie. Die gok durf ik dan wel te nemen.

Ja, duh!

Maar dan moet je me wel beloven dat je écht goed zult zoeken. Want ik heb zelf ook al wat geprobeerd: Google Destinations werkte niet Siri kwam niet verder dan een handvol commerciële websites. En toen ik doorvroeg zei hij: “Ik begrijp je niet.” Ja duh. Tja, die module ken ik. Die gebruik ik ook altijd als ik geen zin heb om met iemand mee te denken. Uiteindelijk vond ik nog een soort testje waar je door middel van een paar vragen te horen kreeg ‘wat voor vakantietype’ je bent, maar dat was ook niets. Daar kwam geen A.I aan te pas, alleen slechte profilering.

Je algoritmische ding

Kortom, ik wil dat jij mijn vakantie boekt, Google. Dat kun jij, dat weet ik zeker. Gewoon even je algoritmische ding doen en mij een maatwerkadvies geven. Zie deze blog voor input en voor het budget: check mijn bankrekening.

Hebben we een deal? Wanneer hoor ik van je?

Tagged ,

3 Responses to "Vakantie Prequel II: Beste Google,"

 • Kay
  1 februari 2018 - 18:59

  Je weet dat ik fan ben van je blogs, Esther, maar deze komt wel even een beetje verkeerd binnen bij me. Dat komt door je opmerking over de keuze van Angelina Jolie. Zelf heb ik vanwege dezelfde reden dezelfde keuze moeten maken. Een heftig besluit met flinke gevolgen zowel fysiek als mentaal. Daarom ligt hij me niet lekker in deze, overigens voor de rest briljante blog. De vergelijking vind ik hier niet zo sjiek.
  Maar als je dan toch die perfecte algoritme vindt, stuur je hem dan naar mij door? Ik moet namelijk ook nog boeken.

  • Esther Vuijsters
   1 februari 2018 - 19:08

   Hi Kay, goed dat je het meldt. Ik snap je reactie. Mij ging het om het feit dat we tegenwoordig heel veel (en soms heftige) beslissingen nemen op basis van voorspellingen (het voorbeeld wordt in dat opzicht wel vaker aangehaald) maar ik snap dat hij misplaatst voelt in een ‘grappige’ blog. Daar staat tegenover dat ik ook wel een beetje wil waken voor het (te snel) aanpassen van stukjes tekst op basis van reacties. Ik zal ‘m bij wijze van tussenoplossing zonder naam vermelden.
   En wb je vraag naar ‘het algoritme’ A.J. heeft tot de ingreep besloten nadat is vastgesteld dat ze X hoeveelheid kans (percentage weet ik niet meer) heeft op kwaadaardige kanker. Het bestaat dus al. Jij sterkte met je beslissing.

   • Kay
    1 februari 2018 - 19:39

    Dank je voor de reactie. Misschien heb ik het niet duidelijk verwoord. Mijn opmerking over de algoritme sloeg op die voor de vakantie. Grappig bedoeld, want ik heb ook een hekel aan het zoeken.
    Je moet zeker niet direct je teksten aanpassen aan reacties. Het is jouw blog en jouw visie. Daar hoeven we het niet allemaal mee eens te zijn en daar mag jou kennende best discussie over zijn.
    Ik snap je mening over beslissen op basis van kansberekening. Maar in de praktijk wordt in dit geval (BRCA2) besloten op basis van meer factoren dan alleen de kansberekening. In haar en mijn geval speelt ook mee dat de oorsprong van de kansberekening ligt in het feit dat je al een familielid hebt verloren door het gen. Dan wordt het concreter dan alleen een kansberekening. Die trouwens 80% is. Bij mij speelt een mogelijke uitsluiting op transplantatie dan ook nog een rol. Kortom het draait om veel meer dan de cijfertjes.
    Hoe dan ook. Lekker blijven schrijven wat je vindt. En als je een menselijke google zoekt die op basis van je voorkeuren de perfecte vakantie voor je zoekt, dan ken ik nog wel iemand voor je. 😉

Leave a Reply