Over bedtijd en het leven

We zitten in de auto.

Ik heb zojuist Annabel opgehaald bij de turnhal en het gesprek gaat over school. Annabel vertelt dat ze in de klas hebben gepraat over bedtijd. “Mijn vriendinnen vinden dat ik laat naar bed ga”, zegt ze.

“O ja?” reageer ik (niet al te wakker, kennelijk ga ik ook (te) laat naar bed).

Annabel knikt. “Sommige meisjes gaan nog om half acht naar bed.”

“Ik vind half acht wel vroeg voor negen-plus,” zeg ik. Maar ik hoor zelf hoe weifelend ik klinkt. Doe ik mijn kind te laat naar bed? Ik dacht van niet, maar misschien ook wel. Ik doe ook maar wat. Straks is ze nog oververmoeid. En dan is het mijn schuld!

“Maar wat vind jij dan? Heb jij er lást van?” informeer ik voorzichtig. “Ik heb niet de indruk dat jij zo moe bent overdag.”
Annabel schudt beslist haar hoofd. “Nee hoor. Ik ben niet moe. Niet écht.”

Niet écht?! Ik kijk haar vragend aan.

“Nou ja”, zegt ze vergoelijkend, “ik moet wel eens gapen natuurlijk. Maar ja. Dat hoort gewoon een beetje bij het leven.”

Maar even onder ons he?! Wat vind jij? Is kwart over acht / half negen te laat voor een negenjarige? Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed?

12 Responses to "Over bedtijd en het leven"

 • Miran
  16 oktober 2014 - 10:05

  Nou mijn bijna 11 jarige gaat nu om die tijd naar bed. Maar mijn 7 jarige gaat om 8 uur naar bed. Mijn 11 jarige heeft gewoon heel veel slaap nodig. Mijn 7 jarige weer minder. T is gewoon kijken naar je kind denk ik. De een heeft gewoon meer slaap nodig dan de ander…

 • T-Pol
  16 oktober 2014 - 10:09

  Nee, hoor. Mijn 8 jarige moet om 20.15 uur het licht aan doen. Hij gaat altijd nog wat lezen in bed. Ik vind het volstrekt normaal.
  Al heb ik hetzelfde opgemerkt: uit gesprekken met andere ouders dat sommige kinderen uit groep 5 er al vroeger in liggen en dan ook meteen slapen?!? Ik denk dan maar altijd ik heb een heel wakker kind ofzo…

 • Mar74
  16 oktober 2014 - 10:41

  Mijn dochter van 8 gaat rond 20.15-20.30 slapen, helaas is ze wel altijd om uiterlijk 6.30 weer wakker. Maar moe is ze niet hoor!

 • natas
  16 oktober 2014 - 10:51

  Mijn 8 en 9 jarigen gaan om 19.30 naar bed, de oudste leest tot 20 uur, de jongste doet meestal uit zichzelf en omdat ie niet wil lezen 😉 het licht om 19.45 uit. Ze zijn allebei wel vroeg op omdat paps vroeg weggaat en ik er niet van hou om me te haasten ’s morgen.

 • Esther Vuijsters
  16 oktober 2014 - 10:53

  Het zal ook aan het kind liggen. Liz gaat al jaren relatief laat naar bed, die presteert uitstekend en is nooit moe. Bel zou eigenlijk wel wat eerder naar bed mogen maar ze gaat zo snel in de flow van grote zus mee!

 • dine
  16 oktober 2014 - 11:48

  Ik ben inderdaad in de tijd dat mijn kind jong was altijd heel verbaasd geweest over het tijdstip waarop de nederlandse kinderen naar bed gaan ! Ik zag en zie op onze franse camping de blonde kindjes om 7 uur in pijama langskomen, wij hebben dan vaak nog niet eens gegeten en onze kinderen zien er toch niet slaperig uit….ik vraag me af of die kindjes inderdaad gelijk in slaap vallen of wellicht gewoon wat spelen ?

 • Danielle
  16 oktober 2014 - 12:46

  we hebben hier nog geen vaste bedtijd. het is helemaal hoe de kids zich gedragen 🙂 en ze vinden gelukkig ook alles prima. de jongste ligt meestal wel tussen zes en half zeven op bed.

 • suus uit Frankrijk
  16 oktober 2014 - 13:10

  mijn linderen van 4,7,8 en 11 gaan allemaal tegelijkertijd naar bed,om kwart over 8.Ze worden op tijd wakker voor t ochtendritueel,van 7 uur voor de oudste tot half 8 voor t kleine meiske. Wel zo prettig,want als ik ze wakker moet maken…..ochtendhumeur!

 • Esther Vuijsters
  16 oktober 2014 - 16:07

  Jeetje Suus, dat doe je goed! 😉

 • ENJOY! The Good Life
  16 oktober 2014 - 17:28

  Ik vind het een normale tijd. Moet denk ik niet allemaal zo krampachtig gaan. Mijn 11-jarige gaat 20.30 uur naar bed maar als hij de volgende dag vrij is heb ik niet echt een vaste tijd. Hij geeft vaak zelf aan dat hij moe is en naar bed gaat. De 13-jarige moet doordeweeks om 21.30 naar boven.

 • Brie S
  17 oktober 2014 - 19:13

  Hier gaat de 9 jarige ook rond 20 uur naar bed, en dan nog lezen tot 20.30.
  Ze is na turnen vaak nog wat ‘hyper’ en heeft dan moeite om in slaap te vallen dus regelmatig gaat ze pas tegen 21 uur slapen. Zou wel willen dat ze eerder slaapt maar ja, dat lukt niet! 🙂
  Oudste heeft juist meer slaap nodig (net 12 jaar) en gaat om 20.30 naar bed, dus bijna te gelijk. Maar ze doen het er allebei goed op dus dan zal het wel okee zijn.
  Ben benieuwd hoe het over 5 jaar gaat…. Zouden ze dan later dan mij naar bed gaan??? (ik ga zelf nl weer vroeg naar bed, rond 22-22.30 !)

 • KarinH.
  22 oktober 2014 - 16:42

  Onze 4-jarige gaat ook veel en veel te laat naar bed. Eigenlijk gaat hij als hij moe is. We hebben getracht om hem na het eten en nog even verhaaltje enz. naar bed te brengen, maar dan kan hij niet slapen en duurt het nog veel langer doordat hij gaat donderjagen en bij ieder geluidje komt vragen wat dat was 🙁
  Dus nu kijken we wanneer we tekenen zien dat hij gaat instorten en dat is veel later dan de meeste kindjes om ons heen, maar hij doet het er heel goed op.

Leave a Reply