In bed met Moeder, Moeder van Koren Zailckas

Er bestaan vele soorten cadeautjes. Tastbare cadeautjes, mooi-gebaar cadeautjes, verplichte cadeautjes én cadeautjes waar niemand op zit te wachten. Zo’n ‘cadeautje’ kreeg mijn vriendin Kat. Sindsdien brengt ze veel tijd door in bed en schrijft ze af en toe  een review voor mijn blog. Lees hier het verhaal van Kat. 

inf

Moeder, moeder. Zeg dat wel zeg. Had ik na het herlezen van Pride en Prejudice vooral zin in een sigaret - in de Pride-tijd mocht je nog 'gewoon' roken na de seks - ben ik na het lezen van Moeder, Moeder eerder toe aan een flinke borrel. Oh nee, wacht even. Die mag ik niet meer.

In bed dus. Met Moeder, Moeder

De omslag belooft een verhaal over een problematisch gezin. Schrijfster Koren Zailckas weet hier alles van. Het beeld van het ideale gezin wordt met moeite overeind gehouden en wanneer na een gewelddadig incident Jeugdzorg het gezin bezoekt, dreigt de monsterlijke waarheid over moeder Josephine aan het licht te komen.

Nou weet ik niet of het aan mijn beroepsdeformatie ligt - ik heb jarenlange ervaring met probleemgezinnen binnen het onderwijs - maar bij het lezen van dit boek krijg je gelijk een ‘dit is niet pluis’ gevoel. Het voelt direct al.... unheimisch. Je wil maar één ding: weten wat hier gebeurd is.

Douglas, Josephine, William en Violet

We kijken mee over de schouder van vader Douglas Hurst, moeder Josephine, zoon William, maar voornamelijk dochter Violet, terwijl hun leven in een paar dagen tijd wordt ontrafeld. De – door Josephine- zorgvuldige opgebouwde façades en muren brokkelen hoofdstuk na hoofdstuk af, terwijl we het gezin beter leren kennen.

"Het boek grijpt en laat niet meer los. Je wilt weten wat er nu allemaal gaande is in dit gezin".

Spirituele paden

In haar wanhoop om zich los te worstelen begeeft dochter Violet zich op verschillende spirituele paden. Maar wat als een leuke middag met vrienden begint - ze experimenteren met een 'natuurlijke' drug -,  eindigt rampzalig! Het gevolg: Violet raakt volledig van het (spirituele) pad.

Dit is het keerpunt voor de familie Hurst. Terwijl we samen met Violet ontdekken wat er nu precies gebeurd is tijdens deze mislukte trip, probeert haar moeder wanhopig haar ‘perfecte’ gezin in tact te houden voor de buitenwereld.

moedermoederOnderbuikgevoel

Mijn onderbuikgevoel wordt een paar keer bevestigd, maar daarnaast word ik toch ook flink verrast wanneer het verhaal opeens een andere wending neemt. Moeder, Moeder geeft een goede kijk in het leven van een gezin waarin narcisme een grote rol speelt. Ik voel mee met Violet, alsof ik in stilte aan de zijlijn sta te juichen bij haar acties om zich los te worstelen uit dit gezin.

Beklemmende greep

De beklemmende greep waarin Josephine haar zoon houdt, voelt zelfs al lezende verstikkend. Ik lig dan wel in bed, maar ik wil eigenlijk bij het gezin naar binnen rennen om  te redden wat er te redden valt.

Maar is dit gezin nog wel te redden? Ook vader Douglas worstelt met zijn demonen. Het laatste hoofdstuk is bitterzoet en laat me ontredderd achter. Hoopvol voor de één, maar ook verslagen door de wetenschap dat niet elk kind te redden is. Een besef dat ik helaas maar al te goed ken uit de (school) praktijk…

Moeder, Moeder van Koren Zailckas wordt uitgegeven door Cargo en is verkrijgbaar via de boekhandel.

inf

jollyEen probleemgezin is iets waar je als moeder natuurlijk niet op zit te wachten.

Waar je wél op zit te wachten is deze superleuke zomerse wikkelarmband van Jolly's! Speciaal voor VerrassingsVrijdag geselecteerd. Dus: like de blog of de Facebookpagina en misschien win jij 'm!

Fijn weekend!

 

5 Responses to "In bed met Moeder, Moeder van Koren Zailckas"

 • Loh
  16 mei 2014 - 13:28

  Klinkt als een mooi boek Esther, bedankt voor de tip!

 • leeuwtje (Gea)
  16 mei 2014 - 13:32

  Lijkt me een indrukwekkend boek.
  Zou t graag lezen… ooit…

 • Simone
  16 mei 2014 - 14:42

  Er staat onderuikgevoel in het kopje i.p.v. onderbuikgevoel 😉
  Verder lijkt het me een page-turner, ga hem snel lezen.

  • esther
   16 mei 2014 - 14:53

   Ha, ik pas het aan, dank je 🙂

 • esther
  23 mei 2014 - 15:31

  Een beetje laat maar de winnaar heeft inmiddels bericht!

Leave a Reply