In bed met Marina Bellezza review

Het eerste boek dat ik officieel op mijn e-reader lees.

Ik vlieg door de 520 pagina’s heen terwijl ik – jawel – nagenoeg alle posities in bed kan aannemen zónder dat het boek te zwaar wordt of dichtvalt. Paul heeft geen last van het licht en als mijn ogen moe worden maak ik de letters groter. Super!

Opmaak 1
Marina Bellezza review

De afgelopen dagen lag ik in bed met Marina Bellezza, een beeldschone Italiaanse van amper twintig. Na een onaangename jeugd staat Marina nu op het punt om door te breken als zangeres. (Grappig om te lezen over talentshows in andere landen!) Op een cruciaal punt in haar carrière komt ze Andrea tegen, haar jeugdliefde. En waar Marina de wereld wil omarmen, stoot Andrea hem bij voorkeur af. Toch streven beiden hetzelfde doel na, ontsnappen aan het verleden. Maar om dat te bereiken zullen ze steeds meer moeten loslaten…

“Maar ook geld heeft zijn prijs. Het wil altijd iets van je terug.”

Romantisch?

Italianen in bed zijn fijn. Om te lezen natuurlijk. Dat vinden wij Hollanders nou eenmaal. Giordano, Ammaniti en dus ook Sylvia Avallone die met haar romantische verhaal een allesbehalve romantisch beeld geeft van de huidige crisistijd in Italië (en van Biella in Piemonte in het bijzonder!) Waar komt die liefde voor de Italianen toch vandaan, vraag ik me halverwege de zoveelste driftbui van Marina af.

“Het is de passie waarmee ze schrijven”, lees ik op internet. "Corruptie! Hartstocht! Een land op drift" juichen recensenten. “Het zijn de karakters die zo mooi zijn uitgewerkt”, lees ik in een tijdschrift.

Geen letters meer

In dat laatste is Avallone inderdaad een meester. Marina en Andrea zijn al snel geen letters meer, maar personen van vlees en bloed. Bijna alsof ze bij me in de kamer zijn. De landschappen en de verschillende scenes hadden soms wat korter gemogen. Less is more, zeker bij dit lijvige boek. Want we liggen dan wel in bed, we willen niet in slaap vallen. Gelukkig houden de mooie zinnen en metaforen ons wel wakker.

“Wij zijn zelf degenen die de behoefte hebben om er uiting aan te geven en proberen ze te vatten in een verhaal. Maar emoties hebben geen verhaal.”

Heerlijk, die Italianen!

Als Marina en Andrea tenslotte hun keuze hebben gemaakt, kan ik alleen maar zuchten. Mooi Mooi Mooi.
Moet ik (weer) vaker doen. Naar bed met een Italiaan (M/V) naar bed. Zo fijn!

Marina Bellezza, Silvia Avallone, ISBN 9789023486138, paperback, 512 pagina's, De Bezige Bij.

2 Responses to "In bed met Marina Bellezza review"

 • Cleo
  29 oktober 2014 - 19:15

  Ik gebruik mijn e reader steeds meer terwijl ik er in eerste instantie niet aan wilde. Lees ook nog papier maar in bed of op vakantie, ik vind het ideaal. Geen gezeur meer dat de lamp uit moet. En de e-books zijn vaak ook nog goedkoper, zeker nu bol.com ook voor Kobo verkoopt.

  Leuk dat je steeds een boek bespreekt. Zo kom ik nog eens op nieuwe ideeën (lees:boeken).

 • Esther Vuijsters
  30 oktober 2014 - 09:54

  Leuk dat je het waardeert Cleo 🙂

Leave a Reply