In bed met HEX van Thomas Olde Heuvelt

Als ik op een keer midden in de nacht wakker word staat ze aan mijn voeteneinde.

Met dichtgenaaide ogen en een dichtgenaaide mond. Onafgebroken mompelend. Katharina. De Wylerheks. Ter dood veroordeeld in 1665, opgehangen nadat ze haar eigen zoon eerst heeft moeten ombrengen.

hexDie rare Wylerheks

Eerst nam ik er geen aanstoot aan. Het is die rare Wylerheks maar, de dorpelingen uit Beek doen er anno 2014 ook niet al te moeilijk over. In hun dorp verschijnt ze te pas en te onpas. Ze hebben zelfs een app om elkaar te laten weten waar ze is. Als ze er de avond daarna nog staat, gooi ik een laken over haar heen. (Variant op het vaatdoekje, p. 11)

Zwarte gal

Maar het duurt niet lang of ik begin haar te voelen. Pagina na pagina sijpelt haar zwarte gal mijn dromen binnen. De keer dat ik een nachtje bij een vriendin in Amsterdam blijf logeren is een ramp! Opeens sta ik zomaar met één voet op de reling van balkon op zes hoog. Dat is het moment waarop ik het besef: de Wylerheks heeft niet alleen de mensen van Beek in haar greep, ze is ook míjn leven binnengedrongen!

Thomas is bij me!

Gelukkig is Thomas (Olde Heuvelt, de auteur) bij me. (Ik heb zijn foto op de achterkant van het boek Hex goed bekeken en nee, ik vind het niet erg dat hij bij me in bed ligt.) Dat voelt erg veilig. Paul vindt het niet echt fantastisch geloof ik, zo met z’n alleen in bed. Maar ach, hij valt doorgaans snel in slaap. Hij ziet de Wylerheks ook niet. “De enige heks die ik zie, ben jij!” grapt hij.

Ik maak me zorgen. Naarmate Thomas’ verhaal gruwelijker wordt – gaan de Bekenaren dit nou echt doorzetten? Het is 2014! Niet de zeventiende eeuw! - verberg ik me steeds vaker onder mijn dekbed. Thomas weet wat er allemaal nog gaat gebeuren en zijn profetieën stellen me niet langer gerust.

 “Er zijn hier krachten aan het werk waar jij geen grip op hebt. Dat is een heel ander level van fucked-upheid!”

Fucked-upheid

De laatste hoofdstukken van het boek zijn bijna te donker om te lezen. De camera´s die overal hangen brengen de gruwelijkheden vanaf elke misselijkmakende hoek in beeld en net als je denkt dat het stopt start de volgende aflevering. Een perpetuum mobile van wraak en vernedering.

Hex is een boek dat je niet alleen wekenlang achtervolgt, maar dat je ook laat twijfelen aan de menselijke psyche in het algemeen én er tegelijk voor zorgt dat je voorlopig even géén trek meer hebt in paté. (En een heleboel andere dingen!)

Echt, dit boek móet je lezen!

Wil jij HEX ook lezen? Goed nieuws! Van uitgeverij Luitingh mag ik een exemplaar van HEX onder mijn lezers verloten. Stuur me een mailtje via het contactformulier en ding mee! - Deze actie is afgelopen, de winnaar heeft bericht! -

6 Responses to "In bed met HEX van Thomas Olde Heuvelt"

 • Annekek
  29 augustus 2014 - 10:23

  Nee, dank u!
  Kan er niet echt tegen als iets in mijn dromen komt en ik er daarna nog weken mee bezig ben 😉

 • Christina Brouwers
  29 augustus 2014 - 11:03

  Leuk!

 • Granny
  29 augustus 2014 - 14:37

  Nee niets voor mij….

 • Six
  29 augustus 2014 - 15:21

  Graag!

 • Tanja
  30 augustus 2014 - 01:32

  Beek en Wyler, dat moet Beek bij Nijmegen zijn. Het boek is, op zijn zachts gezegd, niets voor mij. Enge boeken en enge films bezorgen mij geen weken maar jarenlange nachtmerrie’s Dus ontwijk ik ze. Ik wil ook niet weten hoe hexen aan hun einde kwamen,, het waren onschuldige vrouwen!

 • Daphne
  31 augustus 2014 - 14:17

  Lijkt me een geweldig boek!

Leave a Reply