In bed met Het zwart en het zilver review

Volgens de Grieks/Romeinse arts Galenus was het menselijk lichaam gevuld met vier lichaamssappen. Bloed, zwarte gal, groene gal of slijm. Elk sap vertegenwoordigde een bepaald temperament en onbalans in hoeveelheden zou ziekte en andere stoornissen veroorzaken.*

Ja? U bent er nog?

In Het zwart en het zilver van Paolo Giordana staat Galenus’ theorie voor de verschillende karakters. Het zwarte levenssap, de melancholie en het zilver van de onuitputtelijke vitaliteit. Dat mengt soms best en kan een prima samenzijn opleveren. Maar soms, door de aanwezigheid van een derde persoon, kunnen die twee stromen uit elkaar raken.

Opmaak 1Twee stromen, derde persoon? Even concreet graag.

Het zwart en het zilver is een lofzang op de huishoudelijke hulp van een jong gezin met een kind. Een waargebeurde geschiedenis verwerkt tot een verhaal, aldus Giordano. De moeder moet tijdens haar zwangerschap het bed houden en ene ‘Signora A.’ komt haar bijstaan. Ook na de bevalling blijft Signora A. voor het gezin zorgen.

Goed. Ik heb ook een fijne hulp. En wat dan nog?

Het duurt niet lang of Signora A. – de familie heeft meerdere namen voor haar, wat soms verwarrend is, maar wat wel mooi aansluit bij de verschillende rollen die ze speelt – is de ruggengraat van het gezin. Maar wat gebeurt er als de ruggengraat breekt? Wat doet zoiets voor je relatie, voor een kind?

Opnieuw leren lopen, begrijpt u. Alleen: waar naar toe? En met wie?

Het zwart en het zilver is geen boek om te lezen tussen waken en dromen. Italianen in bed zijn fijn, zoals ik al riep tijdens mijn affaire met Silvia Avallone maar met Paolo moet je wel echt je hoofd erbij houden, wil je de verschillende lagen van het verhaal kunnen ontwaren. Beetje de Eenzaamheid van de Priemgetallen in het kwadraat, om maar even bij de wiskunde te blijven.

(Geeuw) Wakker blijven dus?

Jazeker want er staat u veel moois te wachten. Een vederlicht boekje met een zwaar verhaal. De reis begint met de dood van Signora A. en eindigt met een nieuw begin. Daartussen: prachtige zinnen en mooie metaforen.

En val je toch in slaap? Dan lees je het gewoon nog eens. En nog eens.

Het zwart en het zilver van Paolo Giordano, uitgeverij De bezige bij, 157 pagina's, ISBN 99789023487197 is hier te bestellen (ook als E-book).

*zo is ons woord ‘melancholie’ (zwartgallig) afgeleid van het Griekse melas: zwart en cholè: gal. 'Zwarte gal' dus.

One Response to "In bed met Het zwart en het zilver review"

  • Eline
    25 februari 2015 - 13:21

    Leuke review! Ik wilde hem cadeau geven aan mijn vriendin, ga ik nu zeker doen!

Leave a Reply