In bed met Eva Beaver op VerrassingsVrijdag

De afgelopen dagen lag ik in bed met Eva Beaver, (voormalig) volmaakte huisvrouw en ex-opvoedster van een neurotische tweeling. Veel anders dan in bed liggen was er ook niet mogelijk, want Eva is ‘De Vrouw die een jaar in Bed ging liggen’. En dat neemt ze héél serieus. Zelfs naar het toilet gaan doet ze uitsluitend via het Witte Pad*. 

Ze zei: “Ik ben niet ziek. Ik trek me alleen terug uit de wereld… geloof ik.”

vrouwEffe liggen

Op de dag haar tweeling het huis uit gaat duikt Eva - met kleren en al – haar bed in. Ze vindt nog wat te eten in haar handtas, kleedt zich stukje bij beetje uit, en is daarna volledig afhankelijk van haar ‘mantelzorgers’; een stelletje Fawlty Towers-achtige figuren die als in een soort klucht (en onder luid protest) de zorgtaken onderling verdelen. De overspelige echtgenoot haalt zijn minnares erbij en gaat in de schuur wonen, klusjesman Alexander biedt hulp waar nodig en de moeders doen hun best iets van de situatie te maken. Als planeten draaien ze om zon Eva heen (die niet bepaal het zonnetje in huis ís), onvrijwillig in hun baan gehouden door de zwaartekracht waarbij aantrekken en afstoten hand in hand gaan.

“Het was warm in de kamer en er was weinig licht, en al snel vielen ze in slaap, zij aan zij als marmeren grafbeelden.”

Je houdt ervan of niet

De vrouw die een jaar in bed ging liggen is nou typisch zo’n boek waarvan je ofwel roept ‘briljant’, of: ‘nee dank je’. Ik vrees dat ik in de laatste categorie val. Hoewel de Engelse stijl van Sue Townsend me doorgaans wel aanspreekt (ik *hartje* Adrian Mole!) ergerde me eigenlijk een nogal aan het boek. Eva nam teveel ruimte in in mijn bed in en de mensen om haar heen – met hun stompzinnige opmerkingen – kwamen te vaak en teveel in de slaapkamer. Natuurlijk, het absurdisme van het moderne gezinsleven en de metafoor van de eenzaamheid (tot in detail uitgevoerd wanneer Eva zich steeds verder terugtrekt) werden goed in beeld gebracht, de liefde die de karakters wel wíllen maar niet kúnnen uiten wordt mooi beschreven, maar ik voelde het niet. Ik voelde de poëzie niet. Eigenlijk dacht ik vooral: “Mens, doe normaal en kom je nest uit!”

Mens, doe normaal! Kom je nest uit. En de rest: get a life!

Interessant experiment 

Het is een interessant experiment, dat wel. Hoe vaak roepen (of denken) wij vrouwen niet ‘als wij er toch niet waren…’ Nou goed, Eva ís er niet. Niet voor haar gezin. Het gevolg is een steeds verder eroderend gezinsleven en huis in verval. Moeder spil van het gezin? Ja. Punt gemaakt. ‘Hilarisch, wrang en zeer herkenbaar?’ Wrang wel. De rest niet. Niet voor mij.

VerrassingsVrijdag!

Maar…. Misschien wél voor jou! Want heel veel mensen lopen wég met dit boek! Like de blog en vertel me van welk boek jij ooit hoge verwachtingen had (en of het boek dit waarmaakte) en misschien krijg jij een exemplaar van Sue Townsends “De vrouw die een jaar in bed ging liggen” toegestuurd! Reageren kan tot en met dinsdag.

Beschikbaar gesteld door Linda.boeken van uitgever Nijgh & Van Ditmar.

*spoor van handdoeken over de grond van slaapkamer naar (aangrenzende) badkamer

15 Responses to "In bed met Eva Beaver op VerrassingsVrijdag"

 • Mariella
  6 juni 2014 - 11:42

  De titel vind ik geweldig, of het boek ook leuk is weet ik niet. Ben er wel heel benieuwd naar! (hoewel zoals jij m beschrijft klinkt ie al iets minder leuk 😉 )

  Ik kreeg ooit wilde zwanen; volgens mij toen ie net uit was.
  Iedereen was er lyrisch over.Ik was erg benieuwd en hoe wel van een dikke pil om te lezen.

  Ik ben zeker 10x begonnen en kwam niet verder als bladzijde 20. dan was ik de draad al weer kwijt.
  Uiteindelijk heb ik hem weggegeven; ik werd al chagrijnig als ik de cover zag; het is het enige boek dat ik nooit uit heb gelezen!

  Wel een goed boek, en wel een paar keer helemaal gelezen, zelfs al is het helemaal mijn genre niet, was “Biko, cry freedom” over Steve Biko en de apartheid in zuid Afrika. erg indrukwekkend boek vond en vind ik dat.

 • moi
  6 juni 2014 - 15:30

  Bij mij was 50 tinten grijs n absoluut dieptepunt, snap ook nog steeds niet waarom daar zo’n hype over was, vond t superslecht geschreven, de hoofdpersonen vlak en oninteressant, kwam er niet doorheen en heb het boek maar weggedaan. Moet zeggen dat na jouw beschrijving me dit boek ook niet trekt

 • Tanneke Burggraaff
  6 juni 2014 - 15:31

  Vorig jaar las ik op Goodreads een berichtje over het debuutboek Ik ben Pelgrim van Terry Hayes dat het in Amerika een geweldig succes was. Het was toen nog niet in het Nederlands vertaald. Later las ik dat Bruna de rechten gekocht had en dat het boek aan het eind van het jaar 2013 in Nederland uit zou komen. Ik mocht het van Bruna voor een recensie lezen. Mijn verwachtingen waren heel hoog. En ja hoor die verwachtingen kwamen meer dan uit. Een boek van meer dan 700 pagina´s wat mij van begin tot eind helemaal in de ban hield. Prachtig. Wat een spannend boek. Ik heb er enorm van genoten. Een van de weinige boeken die mij nu na een half jaar nog steeds heel goed bijgebleven is. Meestal ben ik heel snel vergeten waar een boek over gaat, maar dit boek. Nee, deze vergeet je niet gauw.Een echte aanrader.

 • Loh
  6 juni 2014 - 21:04

  Interessante titel inderdaad!
  De dag dat ik dood ging heb ik net gelezen, erg aangrijpend boek met een moedige beslissing te nemen! Ik kon het niet naast me neer leggen, het moest uit!

 • esther
  6 juni 2014 - 22:05

  Die zwanen, ik twijfel of ik die gelezen heb. Ik dacht van niet, wel een ander boek over een aantal generaties maar dan in Thailand. Hoe heette dat boek ook alweer….

  Tanneke, die lees ik nu! Niet voor mijn blog maar ‘gewoon’, ook wel eens lekker 🙂 Ben nog niet ver maar vind het nu al wat! Heel benieuwd!

  50 tinten, waardeloos geschreven, toch heb ik alle delen gelezen. Kon het wel waarderen! Boek van Loh ken ik niet, zal eens googlene!

 • Ingrid
  7 juni 2014 - 11:51

  Lijkt me een leuk boek om toch effe mee in bed te liggen 😉

 • Angelique
  7 juni 2014 - 17:14

  Inderdaad …50 tinten grijs ..veel over gehoord en uiteindelijk had ik het boek gekocht, het begon heel leuk dat ze op een avond over Amerika vlogen met een helicopter , daarna ging het enkel nog over die rare sexwensen van meneer en bij elke bladzijde dacht ik “laat die vent toch stikken en zoek een leuke gast waar je ook nog mee kan lachen ipv dat stuk chagrijn”
  Uiteindelijk het boek maar aan mijn schoonzusje gegeven want ik vond er niks aan .

  Dit boek lijkt mij wel spannend om te lezen, ik houd wel van vreemde boeken en kan mij er best wat bij voorstellen om je een jaartje terug te trekken uit de wereld

 • Christina
  7 juni 2014 - 22:00

  Te hoge verwachtingen van Peter Buwalda – Bonita Avenue, niet doorheen te komen…

 • Sonja Schaap
  8 juni 2014 - 01:24

  Heb laatst het boek slaap van Lars Kepler gewonnen. Super blij met dit boek. Echt een aanrader.
  Dit boek ken ik niet, ben wel super nieuwsgierig geworden. Wie weet.

 • Marion Poeste Thomas
  8 juni 2014 - 07:42

  Ik had hoge verwachtingen van het boek ”eten,bidden en beminnen”. Het was even inkomen in het boek, maar uiteindelijk heeft het voor mij wel zijn hoge verwachtingen waar gemaakt. ik lees bijna nooit een boek meer dan 1x , maar deze wil ik er soms nog wel eens bij pakken. Elke keer dat je het leest, ben je in een andere rustigere wereld en lees je de tekst weer net even anders.

  Ik ben heel nieuwsgierig naar het boek waar je over verteld hierboven Esther 🙂 nu duimen

 • Six
  8 juni 2014 - 10:58

  In bed met “wat je nooit moet doen” van koethi zan. Aanraderrrrrrrrrrr!!

 • wilmsen anita
  8 juni 2014 - 12:09

  ik ben leesverslaafd, het moet al een zeer slecht boek zijn wanneer ik het niet uitlees. dus laat maar komen

 • Romy
  8 juni 2014 - 23:03

  Hoge verwachtingen had ik van Het dagboek van Anne Frank. Een waargebeurd verhaal, een soort live-verslag van het dapperste meisje ooit. En wat heeft dit boek die verwachtingen waargemaakt! Ik heb het met tranen in mijn ogen gelegen, beseffend hoe moeilijk zij het moet hebben gehad. Het is tot op heden het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb.

 • Karin
  9 juni 2014 - 22:35

  ik heb altijd erg hoge verwachtingen van de boeken van Stephen King als ik er aan eentje begin. Eigenlijk voldoen ze allemaal wel aan mijn verwachtingen.

 • esther
  11 juni 2014 - 10:51

  De winnaar heeft bericht gekregen!

Leave a Reply