In bed met …. een miljonair

Zoals jullie weten lig ik - speciaal voor deze rubriek - regelmatig in bed met een auteur.

Dat bevalt goed! Alleen in het geval van Overnight Millionare zou ik toch graag de auteur - Elle van Rijn - willen verruilen voor de hoofdpersoon in dit waargebeurde verhaal. Jerry Winkler. Waarom? Dat lees je in deze recensie.

Kom er lekker bij

Jerry is pas acht jaar als zijn moeder ernstig ziek wordt. Hij gaat bij zijn vader wonen en komt terecht in een huis waar kleingeestigheid troef is. Er is geen plek voor een kleine, verdrietige jongen. Hij wordt geestelijk en lichamelijk mishandeld.

Dat alleen al deed me het dekbed opengooien. Kom maar hier jochie. Kruip er maar bij. Zo ga je toch niet met een kind om?!

overnightTroosteloos

Maar het wordt erger. Een troosteloze gang langs opvanghuizen, crisiscentra en internaten volgt. Van thuisloos gaat Jerry naar dakloos en van kruimeldief naar crimineel. Komt iemand nog uit zulke ellende? Maar ondanks alles blijft hij werken, blijft hij mensen het voordeel van de twijfel gunnen. Hij raakt alles kwijt, behalve zijn zelfspot.

“Iedereen droomt er weleens van om miljonair te worden. Ik niet. Ik droomde alleen van een warm bed met schone lakens.“

Ik druk het boek wat dichter tegen me aan. Voel de troostende werking van mijn eigen lakens. Mán wat gunde ik die jongen een bed.

Keerpunt

En dan opeens is er dat keerpunt. Dat moment waarop de mist lijkt op te trekken. Zijn vader blijkt niet zijn echte vader! Samen met zijn broer ontdekt Jerry dat hij mogelijk een zoon is van zakenman Alfred Winkler. Winkler, inmiddels overleden, liet miljoenen na en eindelijk gebeurt er iets positiefs in het leven van de verloren zoon.

Het is te lelijk om waar te zijn

Het moderne sprookje van Jerry Winkler is niet te mooi om waar te zijn, maar eigenlijk te lelijk. Want het gaat hier niet om geld, maar om een jongen die zijn vader nooit gekend heeft. Die een afschuwelijke jeugd heeft gehad en die de kansen niet kon pakken. Het moment waarop hij roept: ‘nieuwe tanden!’, wanneer hem wordt gevraagd, wat het eerste is dat hij wil aanschaffen met een behoorlijke som geld, is méér dan ontroerend.

Jerry Winklerstichting

Natuurlijk heeft de erfenis hem geholpen. Inmiddels heeft Jerry een thuis en een eigen bed.
“Vroeger zag ik mijn verleden als een straf, nu als een leermoment”, zoals hij zegt in een uitzending van Pauw en Witteman. En inderdaad, met ‘zijn’ Jerry Winklerstichting hélpt Jerry dakloze jongeren uit de troep te komen die hen dagelijks omringt.

Het duurde maar twee nachten met Jerry, toen was het boek alweer gesloten. Maar het waren wel twee hele mooie, spannende en emotionele nachten.

Dank jullie wel Elle en Jerry, voor dit mooie boek!

Wil jij ook een nacht doorbrengen met een Overnight Millionaire? Van Uitgeverij Querido mag ik een exemplaar weggeven. Like/deel de blog en laat weten wat je van de rubriek 'In bed met een auteur' vindt. De actie loopt tot en met dinsdag.

12 Responses to "In bed met …. een miljonair"

 • Scooter
  25 juli 2014 - 15:09

  Eeehhhmmm, wat vind ik van deze recensie?
  Moeilijk te omschrijven … als het doel was om mij het boek aan te raden en te zorgen dat ik het wil lezen, zeg ik MISSIE GESLAAGD. Dit boek wil ik heel graag lezen 🙂

 • esther
  25 juli 2014 - 15:13

  Eeeeehmmmm Scooter dat moest zijn wat je van deze rubriek vindt….. Sorry 🙂 Ik heb het nu aangepast. Zenx for je reactie!

 • Jelte
  25 juli 2014 - 15:15

  Erg leuk & origineel!

 • Eline
  25 juli 2014 - 19:07

  Lijkt me een heel speciaal boek en ik vind deze rubriek zo leuk omdat echt heel origineel is!

 • Eline
  25 juli 2014 - 19:08

  En omdat je vaak iets kan winnen!

 • Loh
  25 juli 2014 - 20:39

  Klinkt als een leuk boek! En een leuke rubriek omdat ik erg van lezen hou en graag tips krijg. Met name van boeken die ik zelf niet zo snel zou kiezen.

 • Gabrielle
  26 juli 2014 - 09:46

  Wat ik fijn vind aan je rubriek is dat je eerlijk bent. Zodat ik echt kan beoordelen of ik het boek wel of niet wil lezen.

 • Mariella
  26 juli 2014 - 11:37

  Ik vind het een leuke rubriek.
  Een boek gaat zo toch een beetje meer “leven” als wanneer je alleen de achterflap of een recensie van 3 regels leest.
  Bij een “twijfelboek” of een “nee dat is mijn smaak niet boek” kan een stukje van jou zomaar zorgen dat ik er toch voor kies.
  En dit boek; dat klinkt als een must read.

 • Anneliese
  27 juli 2014 - 16:12

  Heel erg leuk !!, zou het boek graag willen lezen !!!

 • Ling
  27 juli 2014 - 16:47

  Ik houd van waargebeurd verhaal en ben zo ontzettend benieuwd naar dit boek.

 • Karin
  28 juli 2014 - 13:36

  De recensie heeft ervoor gezorgd dat ik dit boek heb opgenomen in mijn lijst van boeken die ik nog MOET lezen.

 • wilmsen anita
  29 juli 2014 - 13:41

  ik wil dit boek doodgraag lezen, het is mijn favoriete genre, waargebeurde verhalen

Leave a Reply