In bed met een internationaal thriller-trio

Een Hollandse, een Duitse en een Zweedse. Allen schreven ze een thriller van formaat. Ik mocht met ze in bed. Of er van slapen nog wat is gekomen? Je leest het hier.

Koelcel, vier sterren op crimezone

Laten we beginnen met de Hollandse schrijfster. Linda Samplonius, vooral bekend van haar rubriek in Viva en haar VIVA-400 coördinatie, scheef Koelcel, een thriller over GHB, moord en verkrachting.

Radeloosheid

koelcelNa een spannende eerste pagina komt het verhaal wat traag op gang. Daar staat tegenover dat de personages goed worden uitgewerkt. Al lezend voel ik de radeloosheid van Sara, die wakker wordt in het bed van collega Marcel Grotenbroek, zonder te weten hoe ze daar is gekomen. Gedrogeerd? Verkracht? Bah. Je moet er niet aan denken.

Koelcel is geen boek waar de vlammen vanaf slaan, het is gewoon een fijne thriller!

Maar dan wordt Marcel vermoord en slaat de twijfel toe. Rechercheurs Femke en Frank worden op de zaak gezet en al snel blijkt dat niets is wat het lijkt. Koelcel is een spannende thriller – het uitgebreide verhaal over hoe een sectie precies in zijn werk gaat maakt indruk! - maar sommige stukken zijn wat vergezocht. Sara hangt in haar eentje ’s nachts rond bij het huis van haar verkrachter, maar durft niet naar de politie te gaan om te vertellen wat ze heeft gezien? Sara wordt bedreigd en stapt zomaar bij de bedreigers in de auto (en gaat wederom niet naar de politie)? Niet zo logisch.

Vlot geschreven

Maar het verhaal is heerlijk vlot geschreven. En de ontknoping is verrassend. Ik lees de laatste hoofstukken in één ruk uit. O jee, denk ik, als ik het licht uitknip, dit verhaal krijgt nog een staartje. Op naar het vervolg. Maar nu eerst slapen.

Schaduwvriendin - Christine Drews

Na de Hollandse Linda duik ik het bed in met de Duitse Christine.

Ook SchaduwvriendinChristine Drews - is een debuut. En ook Schaduwvriendin is geschreven vanuit een derde persoon én een cursieve ‘ik’. Maar er is wél een groot verschil met veel andere thrillers; dit boek gaat niet direct om een moord maar om een ontvoering.

schaduw-vriendinIk blijf lezen!

De nachten die ik doorbreng in bed met de Duitse Christina worden gedomineerd door aantrekken en afstoten. De verhaallijn van Schaduwvriendin (je bent op de begrafenis van je vader, je kind is bij de oppas/vriendin en oppas/vriendin blijkt na de begrafenis spoorloos, jouw kind dus ook) is zo afschuwelijk dat ik het boek het liefst in de open haard gooi. Maar de gebeurtenissen volgen elkaar zó snel op – en de scenes zijn zó spannend – dat ik er het boek gewoon niet kan wegleggen!

“Toen Katrin wakker werd, was ze vreselijk misselijk. ‘Nou word ik nog ziek ook,’” (Waarop ik direct in de kantlijn schreef: Zwanger, duh!)

Spannende thriller

Schaduwvriendin is niet het beste boek dat ik de afgelopen tijd las, vooral de dialogen (zoals het stukje waarin Katrin haar man probeert te vertellen dat ze zwanger is, en hij niet luistert) zijn ietwat vermoeiend, en Drews karakters reageren soms nogal overtrokken. Maar Schaduwvriendin is wél een van de spannendste boeken die ik de afgelopen maanden heb gelezen. En ja, die spanning, dáár gaat het toch om, bij een thriller!

Na Melanie - Svea Ersson

Na de Duitse komt de Zweedse

Althans, dat dacht ik. Maar Svea Ersson is helemaal niet van Scandinavische origine. Ze hartstikke Hollands. (Haar achternaam dankt ze aan haar opa, een Zweedse zeeman die met een Nederlands meisje trouwde.)

na-melanieMaar dan nu over het boek.

Na Melanie (geen debuut dit keer, het is al het vierde boek van Svea) is niet chronologisch. En dat maakt het boek erg interessant: zowel het verhaal in het nu (twee perspectieven) als de geschiedenis (1999, toen de moord op Melanie is gepleegd) kent een ontwikkeling. Het resultaat: een soms ingewikkeld maar vooral heel dynamisch en erg spannend boek!

1999

Ik lees over leerling Melanie, die een relatie aangaat met een leraar, zwanger raakt en in 1999 wordt vermoord. Bij haar lijk wordt een verstandelijk gehandicapte dorpsgenoot aangetroffen met een bebloed mes in zijn handen. Die gaat naar een inrichting. Klaar. Of toch niet?

O, O, O

Nee. Want we gaan verder in 2013. Jochem en Rosalin zoeken een nieuw huis. Jochem vindt een pand in zijn geboorteplaats en daar gaan ze wonen. En dan gaan er vreemde dingen gebeuren. De vorige bewoonster blijkt zelfmoord te hebben gepleegd. De verstandelijk gehandicapte duikt opeens weer op en dan… Ontvoering. Ontsnapping. Overspel.

Na Melanie is soms ingewikkeld (veel personages, verschillende tijden & perspectieven) maar ook vooral erg, heel erg spannend. En ik ga natuurlijk niet verklappen hoe het afloopt, maar het is toch wel een beetje eind goed, al goed.

En dat is ook wel weer eens lekker! (Zo, en dan nu slapen, na al dat nachtbraken!)

inf

 

Waar koop je dit trio?

Linda Samplonius, Koelcel, ISBN 9789461091376, paperback, 230 pagina's, De Crime Compagnie

Christine Drews, Schaduwvriendin, ISBN 978903251420 paperback, 300 pagina’s, De Fontein

Svea Ersson, Na Melanie, ISBN 9789491773181, paperback, 320 pagina’s, De Crime Compagnie

Boeken zijn hier te bestellen. Weet je ook meteen waar de coverfoto’s vandaan komen.

Heb jij nog een goede boekentip? Je kan hem bij de reacties kwijt!

3 Responses to "In bed met een internationaal thriller-trio"

 • Jelte
  6 november 2014 - 15:29

  Ik ga voor de schaduwvriendin

 • Granny
  6 november 2014 - 19:49

  Wou dat ik iets sneller kon lezen…

 • Cleo
  7 november 2014 - 10:11

  Man wat lees jij veel.
  Ik heb hier nog een stapel boeken liggen (nog afgezien van alles op m’n e reader) maar ik kom er gewoon niet aan toe.

  Boven op de stapel ligt (ik ben een Agatha Christie fan) De Monogram Moorden (een nieuw verhaal over detective Poirot), geschreven door Sophie Hannah. Ik ben erg benieuwd of zij net zo intrigerend schrijft als AC zelf.

  De kritieken zijn goed, had er zelf eerst wel mijn bedenkingen bij. Meestal vind ik een vervanger van de originele schrijver nooit zo’n succes, maar boek toch gekocht en ik geef het een kans.

Leave a Reply