In bed met (een) Conflict

Op de achterflap van het boek ‘Conflict’ staat over de schrijfster Susan Moonen: “Als kind wilde ze maar een ding en dat was schrijven. Met haar debuut Conflict heeft ze die droom waargemaakt.” Maar hoe reëel is Susan's droom?

In bed met de droom van Susan

In bed met de dróóm van Susan Moonen, zo voelt het inderdaad een beetje. Alweer zo’n Nederlandse dame die een boek wil schrijven. Want naast de standaardbeschrijvingen - smalle straatjes, hobbelige keien, stamcafé, dijk, water van de Maas – grossiert het boek ook in vrouwenclichés. Wijntjes, groene- en rooibosthee, zwangerschap en miskraam, klagen en ruzies over mannen die te weinig doen in het huishouden, niet echt verrassend.

Plus een paar lijken

Het verhaal gaat over Eva – werkend bij een bank, net als de schrijfster jarenlang deed – getrouwd met Johan (makelaar), haar beste vriendin Lotte (eigenlijk verpleegster maar nu thuisblijfmoeder, getrouwd met chirurg Niek, schildert) en de broer van Niek – Stijn – (collega van Eva op de bank). Dat waren dan meteen alle personen in het boek. Op de lijken na.

conflictCopy-paste

Het verhaal wordt – in 43 korte hoofstukken - door Eva verteld. In de ik-vorm. De scenes waarin Eva niet voorkomt zijn in de derde persoon. En dan wordt er ook nog afgewisseld met een cursief gedrukte tekst vanuit het perspectief van de moordenaar (ook in ik-vorm). Beetje copy-paste andere thrillers, zie ook het kook-thema (Kay Scarpetta).

Paul S., kelderoloog

Het boek leest makkelijk, maar het nut van sommige scenes is me niet geheel duidelijk.  Waarom iemand vermoorden die in het boek nauwelijks een rol heeft? En wat te denken van de 'kelderscene' waarbij een lijk door één iemand, ongezien en in korte tijd, in een kelder in beton wordt gegoten? Hoe doe je zoiets?

Ik heb Paul even gevraagd hoe híj zoiets zou aanpakken. “Tja”, zei hij, “dan moet je natuurlijk wel eerst een afbakening timmeren. Anders wordt het geen blok. Een kubieke meter beton vullen met emmers schiet niet op, dat zijn 100 emmers beton. Tegen de tijd dat dat klaar is, is het lijk verrot. Dus zou er een betonmolen moeten komen. Na het timmeren van de afbakening. Zie dat allemaal maar eens onopvallend en in korte tijd te doen!”

One night stand

Afijn. Ik denk niet dat ik bang hoef te zijn dat Paul en ik een conflict krijgen over ingegoten lijken in onze kelder. Kan ik weer rustig slapen. En wat de thriller van Susan Moonen betreft, ik vrees dat het dit keer bij een one night stand blijft.

The Crime Company, Conflict, Susan Moonen ISBN: 9789461091314.

4 Responses to "In bed met (een) Conflict"

 • Jelte
  14 oktober 2014 - 13:30

  Misschien moet Paul een thriller schrijven? Over de perfecte ‘keldermoord’. 🙂
  Er zijn inderdaad momenteel wel erg veel van dit soort thrillers. Toch zijn ze heerlijk voor op vakantie.

 • Eline
  14 oktober 2014 - 14:08

  “Alweer zo’n Nederlandse dame die een boek wil schrijven” 🙂

  U zei? 😉

 • Esther Vuijsters
  14 oktober 2014 - 14:44

  Daarom mag ik het zeggen! 🙂

 • Brie S
  15 oktober 2014 - 08:49

  Zo blijkt ook maar weer dat het niet makkelijk is om een goed boek te schrijven! 🙂

Leave a Reply