Bad Es

Er zijn inmiddels best veel woorden die ik niet (meer) mag gebruiken.

Dikke doei, Hashtag (zoals in: #doemaarniet), WTF, patta’s, meh, awkward en mindfuck zijn slechts enkele voorbeelden; er komt elke week wel een woord bij. Bij mindfuck dacht ik slim te zijn door ‘hersenneuk’ te zeggen, maar dat bleek nóg erger en leverde me een dodelijk blik op van de puber.

Organische ontwikkeling

Het leven van een hippe moeder gaat niet over rozen. Driekwart van de nieuwe woorden die ik leer van jongere collega’s mag ik niet gebruiken. En dat terwijl ik altijd zo’n voorstander ben van organische ontwikkeling van de taal!

Meebewegen?

In de auto met 26-jarige vriendin (en ex-collega) M. deed ik er mijn beklag over. M. begreep mijn frustratie maar kon me niet helpen, want zo werkte het nou eenmaal in het leven. “Je moet meebewegen met verandering maar stilstaan bij de tijd”, zei ze, waarop ik sneerde dat zíj in elk geval nog te jong voor zulke quasifilosofische uitspraken.

Zwarte Piet?

Ons taalkundige gesprek werd vervolgens ruw onderbroken doordat M. ineens riep dat ze haar vriend op het dak zag staan. (Hij is loodgieter.) Hierop trapte ik direct op de rem en reed in volle vaart achteruit. En ja hoor, daar was Vriend! We sprongen uit de auto, zwaaiden en deden van ‘hóóói en doei’. En we waren de taalkwestie vergeten.

Bad ass

Eenmaal thuis vertelden we het verhaal aan Liz. “En toen,” zei M., “deed je moeder bad ass. Ze scheurde zo de hele straat in z’n achteruit door!”

“Ja”, zei ik trots. “Ik deed bad ass.”
“Mám!” zei Liz. “Geen bad ass zeggen.”

Help me dan?!

Hulpzoekend keek ik naar vriendin M. maar die schudde een beetje verdrietig haar hoofd. “Dus ik mag geen bad ass zeggen, mag het wel zíjn!?” riep ik verbaasd (om niet te zeggen 'gefrustreerd') uit!

“Ja”, zeiden de twee jongelingen in koor. Ze keken heel tevreden.
Bad Es had het eindelijk begrepen.

Tagged , , ,

2 Responses to "Bad Es"

  • Tanja
    24 februari 2016 - 12:34

    Hoe zit het met gebaren? Die jongelingen kregen van mij de 3 de vinger vanaf de duim. Trouwens ook de derde vinger vanaf de pink! Of, als je daar niet zo van bent enkele tikjes van de wijsvinger tegen het voorhoofd! Hier had ik hetzelfde probleem en zelfs nu proberen ze het soms nog. Maar ik praat zoals ik wil, en trek niets van ze aan 😛 Ik herinnerde ze er ook regelmatig aan wie nu de moeder was en wie het kind!

  • Tanja
    24 februari 2016 - 12:36

    Was=is 🙂

Leave a Reply