Alles OK hier?

ziekenhuis2“Het enige goede aan deze operatie is dat ik straks weer verder mag slapen!”

Aan het woord is de patiënt, die om zes uur ‘s ochtends ruw uit haar bed werd gehaald voor een operatie aan haar meniscus. In alle vroegte rijd ik haar naar het ziekenhuis. De blauwe rolstoel bokt en de ontvangsthal is nagenoeg leeg.

Blauwe dolfijntjes

Met haar twaalf jaar is Liz een ‘grensgeval’ voor wat de betreft de keus volwassen- of kinderafdeling. Het is kennelijk het laatste geworden, want er hangt een naamkaartje met blauwe dolfijntjes op haar bed. Een verpleegkundige legt uit hoe alles in z’n werk gaat en Liz krijgt een pilletje ‘om rustig te worden’. “Dat zeggen ze alleen maar om je rustig te houden”, moppert Liz.

"Wow! Dit is fokking raar man!"

ziekenhuis4Blue is the new black

Onder begeleiding worden we naar de OK gereden. Liz heeft inmiddels een schitterend blauw jurkje aan (oranje biesjes) en ik krijg een – iets minder modieus – groen gaaspak. Ik mag bij haar blijven tot ze inslaapt. “Probeer maar tot tien te tellen”, zegt de arts nadat hij een gesprekje heeft geprobeerd aan te knopen over Liz’ schoolkeuze.

Ik tel tot tien ...

“Eén”, zegt Liz terwijl het narcosemiddel via het infuus naar binnenstroomt. “Twéé. D. Drie. Wow. Dit is fokking raar man. V. Vie.” Er volgt nog wat gebrabbel en dan is ze onder zeil. “En dat moet naar het gymnasium grinnikt de arts. Kan nog niet eens tot tien tellen.”

"Ik heb goed nieuws en slecht nieuws."

Ik mag terug naar de afdeling. Aldaar blijkt te koffie best te smaken. Paul arriveert en we lezen samen de krant. De operatie duurt iets langer dan gepland en we weten niet of dat goed of slecht nieuws is.

Slikken

ziekenhuis1Het blijkt beide. Het goede nieuws is dat de meniscus kon worden gehecht (dat is beter omdat ze ook al een kruisband mist), het slechte is dat ze daarom zes weken haar been niet mag belasten. Rolstoelen en krukken dus. De hele zomervakantie. Dat is wel even slikken.

Middelvinger

Thuis ligt ze op de bank en slaapt. Ik hang de kaarten die ze heeft gekregen op aan een mooi lintje. Ze is echt zielig zo. Bleekjes, met pijn en misselijk van de morfine. Tegen de avond knapt ze een beetje op. Ze eet wat, begint te praten en als ik zeg dat ze wel lekker rustig was onder narcose steekt ze haar middelvinger naar me op.

Gelukkig, mijn pubertje is er nog.

Tagged , , ,

8 Responses to "Alles OK hier?"

 • dine
  10 juli 2015 - 12:21

  wow wat heftig allemaal…6 weken zomervakantie en je been niet mogen belasten, dat is echt heel erg balen….gelukkgi heeft ze haar humor en haar puberhumeur behouden…. 🙂
  Sterke voor jullie allemaal !

 • corrie
  10 juli 2015 - 12:23

  Beterschap met je brokkepilootje 🙂
  Het komt heeeeeeelemaal goed, mijn jongste is al 2x geopereerd aan dezelfde knie (maar die is wel wat ouder (21) natuurlijk.

 • Linda van der Klooster
  10 juli 2015 - 13:27

  Sterkte Liz!

 • Manon
  10 juli 2015 - 13:44

  Sterkte en maak er wat van in de vakantie! Dat lukt jullie vast wel.
  X Manon

 • Odette
  10 juli 2015 - 15:11

  Beterschap, ik leef met haar mee. 8 WK terug ben ik aan knie geopereerd en al die tijd loop ik met krukken. Valt niet mee. Hopelijk kan ze toch genieten van de vakantie. En na de vakantie huppelend naar het gymnasium.

 • Granny
  10 juli 2015 - 19:48

  Dat komt vast wel goed met zo’n leuke dochter en zo’ n lieve moeder…
  Paps en Annabel doen ook heeeeel erg hun best…
  Gaat een bijzondere vakantie worden.
  Een om nooit te vergeten…

 • versiermoeder I
  10 juli 2015 - 23:11

  Lieve Lizzy een hele dikke knuffel van Ilse, de moeder van …F.

 • Nicky
  11 juli 2015 - 10:06

  Jeetje dat is wel jammer net in de zomervakantie! Maar aan de andere kant beter nu dan in het begin van het nieuwe schooljaar.
  Heel veel sterkte! Xx

Leave a Reply