“Alle troepen verzamelen!” – Supporter van Schoon –

nlschoon10

Zaterdag 28 maart is het weer Landelijke Opschoondag!

Eén dag lang besteden duizenden supporters extra aandacht aan hun buurt, straat, park en strand. Wij namen - in samenwerking met Supporter van Schoon - vast een voorproefje…

“Had je zin in chips?”
“Nee, hoezo?”
“Er liggen drie lege zakken in de voortuin.”

Schoon stoepje

Tussen de scholen wonen. Het brengt - naast een hele hoop gezelligheid - ook een flinke hoeveelheid troep met zich mee. Verpakkingen, snoepwikkels en losse memoblaadjes, niet elke scholier weet de weg naar de prullenbak te vinden. En die rommel, dáár hebben we geen zin in. Dus plukken we het plastic uit de tuin en houden het stoepje schoon.

Maar waarom zouden we eigenlijk alleen ons eigen straatje schoonvegen?

Buurtactie voor schoon

En zo ontstond spontaan het idee. Liz (12), Annabel (9) en ik zouden een buurtactie organiseren. Doel: de straten weer netjes maken en de scholen een handje helpen. Maar hoe gingen we dat aanpakken?

Alle troepen verzamelen! - Supporters van Schoon -

Alle troepen verzamelen!
- Supporters van Schoon -

Wedstrijd

Het was Liz’ idee om een wedstrijd te organiseren. “Wie het meeste afval verzamelt!” riep ze enthousiast. “Dan slaan we twee vliegen in één klap, want wedstrijden zijn leuk en opruimen is goed!”. Tja, zulk ‘vrijwillig’ enthousiasme, dat moest ik natuurlijk steunen. “Vooruit”, ze ik. “Maken jullie maar teams, ik zorg voor de beloning!”

En dus gingen de meiden aan de slag. Binnen no-time waren er vriendinnetjes geregeld. De bijna-bruggers zou de naburige middelbare voor hun rekening nemen. Konden ze zich vast oriënteren. Aan zijn afval herkent men de mens, toch? De jongsten gingen naar hun basisschool en de buurmeisjes boden aan de school tegenover ons huis onder handen te nemen.

nlschoon13“Mag je ook troep uit de vuilnisbak halen?”
“Nee Annabel, natuurlijk niet. Dat is valsspelen!”

Supporters van Schoon

De scholen werkten natuurlijk graag mee, dus ik leende afvalgrijpers, handschoenen en gesponseerde vuilniszakken. Op de dag van de wedstrijd begonnen we met een glaasje limonade en een krentenbol. Het was best fris buiten, maar de jassen waren binnen de kortste keren uit. Van opruimen krijg je het warm.

Tip! Als je je actie aanmeldt op www.supportervanschoon.nl kan je een gratis opschoonpakket bestellen!

Wedstrijdplan van de Bijna-Bruggers

Fanatisme

Met ongekend fanatisme werd er geruimd. Ik stond met open mond te kijken. “Kijk hier! Een halve fiets!” “O, gaaf, híer ligt veel!” “Mogen dakpannen ook in de zak?” Waren dit dezelfde kinderen die ik normaal gesproken nauwelijks naar boven kreeg om hun kamer op te ruimen?

De bosjes waren favoriet, daar lag van alles. Al snel werden er extra vuilniszakken gehaald. En de actie bleef niet onopgemerkt. Buurtbewoners kwamen informeren wat er gaande was. De kinderen kregen complimentjes, zuurtjes en nee zeg, moest er nou alwéér een foto gemaakt worden? “Mam! Moet dat nou elke keer, die foto’s? Zo kunnen we toch niet doorwerken?” Hier en daar sloot zich een kind bij één van de teams aan. Dit werd nog een heel sociaal gebeuren zo.

“Best wel erg he, wat mensen zo allemaal op de grond gooien!”

Eindsignaal
"O, kijk! Hier ligt nog wat!"

"O, kijk! Hier ligt nog wat!"

Afijn. Na twee uur prikken, porren en pakken klonk het eindsignaal. Zakken inleveren en wegen. Wat was er veel opgehaald! Ik geloof dat de buurt en de pleinen nog nooit zo schoon waren geweest. En de kinderen? Die stonden trots en blozend naast ‘hun’ zakken. Zeven waren het er, in totaal!

“Hm. Twijfelgeval. Wegen we deze paal nou wél of niet mee? Het is eigenlijk grof vuil. Nou ja, vooruit dan maar. Troep is troep tenslotte.”

nlschoon8Van vuilnisvrouw tot Koningin

En terwijl pappa de zakken naar de gemeentereiniging ging brengen, fietsten de kinderen en ik de stad in. Hard werken moet beloond worden, dus kom maar op met de high tea. Bij Queens, tussen een scone en een sandwich door, maak ik de winnaars bekend. Met een ruime voorsprong hebben de bijna-bruggers gewonnen. Hun prijs? Een cadeau gemaakt van .. olifantenpoep. De andere teams moeten erg lachen als ze dit horen.

Als het lekkers 'schoon' op is, fietsen we met een goed gevoel naar huis.

nlschoon17

Yammie, Yammie!

Yammie, Yammie!

“Ik vond dit echt een superdag,” zegt het buurmeisje.
“Doen we dit snel weer?” vraagt Liz. “Ik weet nog zat mensen die ook willen helpen!”

nlschoon7De cijfers

7 zakken vulden we
De bijna-bruggers wonnen met 37 kilo zwerfafval
De jongsten haalden een lege vuurwerkdoos op, deze woog 4 kilo
In totaal verzamelden we ruim 75 kilo zwerfafval
In 2 uur tijd

Meer informatie

Wil je zelf ook een actie organiseren? Misschien kan jij er ook een wedstrijd van maken. Je kunt vast wel een sponsor vinden. Zin gekregen? Meld je aan bij een bestaand initiatief of maak je eigen actie aan.

Ontvang de digitale Supporterskit

Ga je aan de slag? Dan kan je je aanmelden voor de digitale Supporterskit. Dit bevat alles wat je nodig hebt om deelnemers te werven voor jouw actie, waaronder een gepersonaliseerde commercial.

Leuk? Meld je snel als Supporter van Schoon via www.supportervanschoon.nl

nlschoon6

5 Responses to "“Alle troepen verzamelen!” – Supporter van Schoon –"

 • Granny
  20 maart 2015 - 10:23

  Tjonge Wat een leuke Aktie
  Gewoon een feestdag!!!
  Leuk verjaardagsfeestje.
  En gelijk een goed doel!!!

 • manon
  20 maart 2015 - 15:45

  Wauw, jij weet ook overal een feestje van te maken. Hier lijkt het onbegonnen werk. Zeker met een kleine pup ontdek je pas hoeveel troep er ligt op straat en in het gras. Alles stopt ze in haar bek en moet ik het er weer uithalen. Vooral de voorgekauwde bubbelgum is favoriet bij de pup.

 • Eline
  21 maart 2015 - 11:03

  Wat een goed idee! Ik werk op een school, ik ga het voorstellen! En wat een leuke foto’s!

 • meta
  23 maart 2015 - 13:20

  Wat heb je het ontzettend leuk voor de kinderen gemaakt om hun goede werk te kunnen doen! Chapeau!

  • Esther Vuijsters
   23 maart 2015 - 13:25

   Thanx 🙂

Leave a Reply