AED Drone wat een briljant idee!

arme ikZo, de jaarlijkse BHV-training zit er weer op.

Zoals elk jaar was ik, tijdens het spelen in ‘de poppenhoek’, weer onder de indruk van de AED. Wat een fantastisch apparaat is dat toch. Ongelooflijk, dat de kans op het overleven van een hartaanval – in de meeste gevallen een fibrillerend hart – stijgt van 8 naar 80% wanneer er binnen 6 minuten een AED ter plaatste is.

Aed4.eu

Maar ja. Dan moet zo'n ding er wel zíjn, als je hem nodig hebt. En ik heb dan wel de app Aed4.eu gedownload - dan kan je precies zien waar er zich in jouw omgeving een AED bevindt - maar dan moet er wel iemand gaan rennen om het apparaat te gaan halen. En die moet 'm dan ook nog kunnen vinden. Ik testte de app en kreeg een paar keer ‘page not found’, tja, daar wordt zo'n ook slachtoffer niet beter van.

aed droneAed drone

Hoe briljant dus, dat Alec Momont (TU Delft) samen met innovatieplatform Living Tomorrow werkt aan een AED (ambulance) drone! Gisteren kregen wij het promotiefilmpje te zien. De drone komt naar je toe zodra je 112 hebt gebeld. Hij geeft bovendien via een livestream video- en geluidsverbinding directe feedback en instructies aan de mensen ter plekke. Wat bizar goed bedacht! En als je dan weet dat er elk jaar 16.000 mensen worden getroffen door een hartaanval, dan moet dit apparaat er toch gewoon komen?!

De drone kent de locatie van de patiënt via het mobiele telefoonsignaal van de beller en vindt zijn weg daar naartoe via GPS. Het vliegtuigje haalt snelheden van rond de 100km/u.

Veel succes!

Ik was er in elk geval erg van onder de indruk en wens afstudeerder Alec Momont van de TU Delft veel succes met dit fantastische project. En hoewel ik uiteraard hoop het apparaat nooit te hoeven gebruiken, hoop wél dat ik ze binnenkort 'zie vliegen'. Want dan weet ik dat één van die 16.000 mensen weer eens kans heeft.

Foto van hier.

One Response to "AED Drone wat een briljant idee!"

  • KarinH.
    5 februari 2015 - 13:40

    Wauw, wat goed! Hoe sneller iemand geholpen kan worden hoe beter.
    Woon naast iemand die in het ‘AED-team’ van onze gemeente zit en die heeft de afgelopen maanden heel wat oproepen gehad….

Leave a Reply