Achtste Groepers Huilen Niet op het slaapfeest van Annabel

Ze wilde Achtste Groepers Huilen Niet kijken op haar slaapfeestje. Gezellig, met z'n allen op de bank. Popcorn d’r bij, dekentje, helemaal leuk.

Nou had ik al wel eens gehoord dat dat ‘best een zielige film’ was, over een meisje dat kanker krijgt, maar hé, het is een kinderfilm, dus het zal wel goed aflopen. Dacht ik.

Geen happy end?

Maar dat ook kinderfilms wel eens níet goed aflopen, bleek toen ik de achterflap van de DVD las. Meisje wordt ziek, blijkt leukemie te hebben en gaat uiteindelijk dood, daar kwam het op neer. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ehm. Was deze film wel zo geschikt voor een kinderfeestje met een stel acht- en negenjarigen?

“Ik was al in tranen toen ik de omschrijving op Wikipedia las!” (Een moeder)

Ze sterft heel gelukkig

Vervolgens ontstond een interessante discussie. “Ik denk dat je die film beter niet kan doen.” “Waarom niet?” “Dat meisje gaat dood.” “Ja, dat weet ik. Maar ze sterft heel gelukkig!” “Ze gaat dóód!” “Ja maar ze gaat heel móói dood!”

remyZe sterft heel gelukkig. Prachtig om een kind dat te horen zeggen. Mooi dat je dat zo kan zien. Maar mijn afdeling is het niet. Ik ben wars van zielige boeken en verdrietige films. Alleen op de Wereld? Ik wilde die boeken niet eens in mijn kámer hebben! Een seriemoordenaar prima, maar zodra er iets is met een ziek kind, een verloren liefde of en onpeilbaar verdriet, dan haak ik af.

O jee, wat nu?

Andere moeders hadden ook zo hun bedenkingen. “Niet zo’n vrolijke film voor een slaapfeestje.” “Zijn die kinderen daar al wel aan toe?” “Ik hoop dat mijn dochter dan nog kan slapen!” O jee. Wat moest ik hier nou mee? Toch maar ‘nee’ zeggen dan? Maar ja, ze wilde het zo graag. En het was háár feestje. En ja, er gebeuren nare dingen in het leven, ook dat moeten kinderen leren. Maar moesten ze dat nou dan per se leren op het slaapfeestje van Annabel? Straks zat ik de hele avond met een bak tissues op zolder om tere kinderzieltjes te redden!

Liz hakt de knoop door

Het was uiteindelijk Liz die met de oplossing kwam. “An”, zei ze. “We gaan die film wel een keer samen kijken. Een meisje uit mijn klas keek hem en ze huilde drie dagen achtereen. We doen een andere film. Wat vind je van Het regent gehaktballen II?"

Af en toe is het gewoon zó fijn om een doortastende dochter van elf te hebben.

Meer lezen? Op Vrouwonline  schrijf ik vandaag over... blije facebookberichten. Zijn die nou wel of niet goed voor je humeur!

6 Responses to "Achtste Groepers Huilen Niet op het slaapfeest van Annabel"

 • Tanja
  29 juni 2014 - 13:38

  Heel goed van Liz, Ze voelde het goed aan en als een zus dat zegt is dat heel ander dan dat een moeder dat zegt 😉 Bel had wel in een ding gelijk, mensen kunnen mooi doodgaan. Als ze er vrede mee hebben. Maar een kind wat doodgaat, ik vraag me af hoe dat mooi kan zijn. Kinderen horen nog lang en gelukkig te leven. Ik loste zulke problemen van wat wel/niet kan op met mijn veto recht Mijn gezin was een democratie maar mijn man en ik hadden dus het veto recht 😛 Wel legde ik dan wel goed uit waarom iets wel/niet kon.

 • Gabrielle
  29 juni 2014 - 14:07

  Ook hier alleen films met een goed einde! Het leven is al heftig genoeg soms, een film moet me oppeppen. Geen film noir voor mij!

 • Anneloes
  29 juni 2014 - 14:08

  Mijn dames van 17 zaten ook met hun allen weer te huilen toen ik de film op verzoek draaide in de les Nederlands, en die hadden hem al meerdere malen gezien. Prachtige film. En mooi boek – misschien eerst het boek lezen?

 • leeuwtje (Gea)
  29 juni 2014 - 15:03

  Prima opgelost.
  Heb zelf de film ook gezien.
  Echt janken! Is inderdaad niet echt leuk voor een kinderfeestje.
  En dat ze niet slapen met een slaapfeestje is een algemeen geven.
  Maar dat komt dan doordat ze veel schik hebben samen.
  En liever niet omdat ze allemaal zo verdrietig zijn.
  Wat geweldige aanpak van Liz.
  En het is ook heel fijn om die film samen met zus (& moeders) te kijken.

 • esther
  29 juni 2014 - 15:45

  Nou, ik ben best streng hoor 🙂 Niet alleen mogen ze maar vier kindjes uitnodigen op een slaapfeest (want dan kan ik er ook echt iets leuks van maken met speurtocht, voetenbadjes en gourmet) ik verwacht ook dat er gewoon geslapen wordt.
  Ging bij Liz goed en nu ook weer. 00.00 uur laatste waarschuwing gegeven en daarna niets meer gehoord. Om half zeven waren ze wakker en om zeven uur maakten ze mij wakker. Goed te doen 🙂
  Enne leuke film hoor, van die gehaktballen 🙂

 • odette
  30 juni 2014 - 07:34

  Slimme keus van je oudste. Gehaktballen is een leuke film en heel erg geschikt voor een slaapfeestje.

Leave a Reply