Ik zit hier niet voor mijn lol mam!

De puber is kwaad op mij.

Dat zit zo: ik weigerde haar huiswerk te doen (teksten over de Galliërs op de speciale SPQR-schoolwebsite zetten). En dat vond de puber niet tof. Die is namelijk (kennelijk) van mening dat teksten over Galliërs online plaatsen, onderdeel uitmaken van mijn takenpakket als moeder.

Mokkend in eigen bed

Nou hád ik haar al geholpen met die Galliërs. Ik had een stukje over Druïden geschreven en de rest van het proza nagekeken op spel- en stijlfouten, dus mazzel had ze al. Wat ze nu vroeg, ging me echter wat te ver. Dus zei ik nee. Dat viel niet goed. Ze is de hele avond boos geweest en ging mokkend in haar eigen bed lezen (terwijl ze normaal altijd even bij mij komt zitten).

Mijn grenzen

Grenzen stellen rondom huiswerk-maken is best lastig. En daarbij heb ik het dan vooral over mijn grenzen. Het is niet voor het eerst dat de puber vindt dat ik 'wel wat meer' kan doen. En de tiener heeft al een verbod op 'beneden-huiswerk-maken-als mama-thuis-is'- gekregen. De tiener is namelijk een beetje lui en heeft ontdekt dat mama's uitleg effectiever is dan zelf lezen en nadenken. Aldus stond ik telkens de hele middag over háár boeken gebogen.

Durf ik niet te weigeren

Waarvoor de meiden ook altijd bij mij komen, is geschiedenis. Dat durf ik dan niet zo goed te weigeren want ze weten natuurlijk dat ik dat gestudeerd heb. Bij natuurkunde kan ik zeggen dat ik dat zelf niet snap, bij geschiedenis gaat die vlag niet op. 'Is toch leuk', zul je denken, 'je weet er wat van, kun je leuk over vertellen!' Was dat maar waar. Tot de vraag en niet verder. Stel je voor.

Grieken

Momenteel zijn beide dames momenteel bezig met de Grieken, één van mijn favoriete onderwerpen. Daarover kan ik heel wat vertellen. Dus ik dacht onlangs: 'Het kan wel een keer', en ik begon een verhaal over het labyrint van Minotaurus en het bolletje wol van Ariadne. Wat denk je? De tiener: 'Mam, laat die verhalen maar zitten hoor. Die duren me te lang.' En de puber: 'Mam, ik zit hier niet voor m'n lol hè? En bovendien, ik laat geschiedenis toch vallen.'

Ach en wee. Mijn historisch hart huilt. Nou ja, gelukkig hebben we straks de SPQR-website nog. Die is voorlopig toch nog niet af.

Tagged ,

3 Responses to "Ik zit hier niet voor mijn lol mam!"

 • gjans
  22 februari 2018 - 21:13

  hihihihihihiihihihi, arme mam!

 • dine
  23 februari 2018 - 17:47

  Heerlijk hè, kinderen…:-) maar het geeft wel hele leuke blogjes !!

 • Misssannah
  24 februari 2018 - 22:58

  Ha ja die grenzen….. zo had vriendin van mij een dochter die om 20.00 kwam vertellen oeps vergeten ik moet morgen een drie dimensionaal werkstuk inleveren…. dat heeft moeders gemaakt tot 2400 uur ofzo dochter naar bed om 2200. Ha t was wel een voldoende. Wel ongelofelijk ik weet niet wat ik gedaan had. Leuk stuk van je, geschiedenis…

Leave a Reply