Als ik verdieping wil, ga ik wel in de kelder zitten!

2018 wordt het jaar van verdieping.

Dat heb de afgelopen dagen in Zeeland (waar we waren met vrienden) bedacht. 2017 was het jaar van nieuwe ervaringen. Die ervaringen kunnen prima de basis vormen voor verdieping in 2018. Er hoeft niet perse iets te veranderen. Dat wat is, is voor mij nu genoeg.

Jouw topdag?
Dat belangrijke inzicht kreeg ik donderdagavond, toen we ’s avonds in het hotel aan het diner zaten. Ken je het spel ‘Openhartig’ van OpenUp? (Wij hadden de Classic versie.) Dat is echt zo grappig. Een goeie mix van leuke vragen, bespiegelingen en heel af en toe een opdracht. Oké, de pubers schoven wel steeds verder van ons af maar wij hebben erg gelachen. (Het mooiste moment was toen de mannen met een kaartje tussen hun voorhoofden geklemd een rondje om de tafel moesten lopen. Toen het lukte, ging de rest van het restaurant klappen en verlieten de kinderen de tafel.)
Ik kreeg op een gegeven moment de vraag om ‘mijn topdag’ van het afgelopen jaar te beschrijven. En toen kon ik niet kiezen! Was het de dag dat ik mijn NIMA-diploma haalde? De dag dat ik een presentatie over Contentmarketing hield (en iedereen zo enthousiast was), de dag dat ik met coaching begon of misschien gewoon elke dag van de zomervakantie?

Bubbelende gedachten
De gedachten bubbelden die avond nog lang na. Hoewel niet groots en meeslepend, had ik het afgelopen jaar veel gedaan. Ik haalde een nieuw diploma, ontdekte Pilates Fascia, zag mijn jongste naar de middelbare gaan, startte met coaching, trad in vaste dienst en maakte nieuwe vrienden. Ik had succes met Puberbingo en ik zei ‘nee’ tegen Vrouw van de Telegraaf.

De tijd geven
En terwijl ik de volgende dag met vrienden en al Zeeland weer uitspoelde - de sluizen gingen open toen we Sluis bezochten – bedacht ik dat ik in 2018 maar eens de tijd ging nemen om het nieuwe te laten bezinken. Want als er iets is dat ik de afgelopen sessies van de coach geleerd heb, is dat je dingen soms even de tijd moet geven. En dat is wat ik ga doen!

Steun en toeverlaat
Samen met mijn steun en toeverlaat Paul natuurlijk. Die overigens vanochtend, toen ik hem deelgenoot maakte van mijn diepe gedachten, zei dat ik het wel ‘een beetje’ ingewikkeld maakte.  “Als je verdieping wil, kun je ook gewoon in de kelder gaan zitten.”

Ach ja, ieder zo zijn eigen manier. En wat wordt in 2018 jouw manier?

PS
Vriendin moest tijdens Openhartig iedereen casten voor een film en castte mij als Red uit Orange is the New black. Ook iets om over na te denken.

One Response to "Als ik verdieping wil, ga ik wel in de kelder zitten!"

  • Gjans
    1 januari 2018 - 13:50

    Mooi stukje!!!

Leave a Reply