De/ het plafon(d)

Laatst moest ik één van de kinderen overhoren.

Woorden als coëfficiënt, existentiële, venijnige en baaierd kwamen voorbij. Er werd gezucht. En gesteund. Wat een moeilijke taal is dat Nederlands toch.

Ik ben het daar mee eens.
Maar niet om vanwege de 'moeilijke woorden'.

Ik vind onze taal soms vooral ingewikkeld vanwege de onduidelijkheid. Daar kan ik echt niet tegen. Zo raak ik altijd in de war van de de zout/het zout-discussie (kom op, maak een keuze!), de frikadel/frikandel (mag nu beide, in tegenstelling tot pannenkoek/pannekoek, alleen het eerste is correct) en de allerergste: plafon/plafond. Daarbij hangt me altijd een ingewikkelde keuze boven het hoofd. En ik wil niet kiezen of ik het woord met of zonder d schrijf, ik wil gewoon dat daar een regel voor is.

Keuzestress

Door dat plafon/d ging ik zelfs twijfelen of het nou 'de' of 'het' plafon/d was, dat krijg je met van die woorden, keuzestress. Ik moest het zelfs uiteindelijk opzoeken in het woordenboek omdat ik het niet meer wist.

Het is 'het' plafon/d. Maar tegen de tijd dat ik dat had vastgesteld, was ik al tot de conclusie gekomen dat plafon/d eigenlijk in z'n geheel een raar woord is. Met of zonder d.

Tagged ,

11 Responses to "De/ het plafon(d)"

 • Moi
  5 oktober 2017 - 10:25

  om vanwege? hihi.. beetje dubbelop….
  Het is ook lastige taal en wordt steeds ingewikkelder omdat ze telkens weer nieuwe regels bedenken. En dan geef ik er ook nog les in, moet ook steeds meer opzoeken of dingen wel of niet kloppen…

 • Cleo
  18 oktober 2017 - 15:22

  Jammer dat er zo weinig over is van je blog.
  Geen humor en leuke verhalen meer. Ook de gastbloggers houden het voor gezien. Spijtig. Heb je er geen zin meer in? Dit zieltogende bestaan trekt mij niet meer aan om het blog te bezoeken. Heb je altijd met veel plezier gevolgd, je boek gekocht en gereageerd maar ik houd het nu voor gezien. Bye.

  • Esther Vuijsters
   22 oktober 2017 - 13:13

   Ja Cleo, keuzes maken he?

   • Moi
    22 oktober 2017 - 19:54

    Denk dat je dan ook echt keuze moet maken en niet halfslachtig blog laten bestaan.

  • Esther Vuijsters
   22 oktober 2017 - 13:14

   Ik geniet nu heel erg van mijn baan als content-marketeer, helaas minder tijd voor dit.

 • dine
  23 oktober 2017 - 14:07

  Kan het me helemaal voorstellen dat je het druk hebt, geniet lekker van je leuke baan, en op je eigen blog mag je doen hoe en wat je zelf wilt ….:-) , we wachten dus op de leuke blogs die Moi en Cleo gaan schrijven aangezien zij zo te hoern precies weten hoe je dat moet doen… 🙂 🙂

  • Moi
   24 oktober 2017 - 10:24

   Dine, ik sluit me aan bij reactie van Cleo en snap niet echt wat je in mijn reactie richting Esther zo ergerlijk vond dat je zo moet reageren. Ik geef alleen mijn mening dat als je keuzes maakt, je ook knopen door moet hakken en misschien moet stoppen met iets waar je geen tijd meer voor (over) hebt omdat er andere dingen op je pad zijn gekomen waar je nu meer van geniet.

 • dine
  23 oktober 2017 - 14:08

  Kan het me helemaal voorstellen dat je het druk hebt, geniet lekker van je leuke baan, en op je eigen blog mag je doen hoe en wat je zelf wilt …. 🙂 , we wachten dus op de leuke blogs die Moi en Cleo gaan schrijven aangezien zij zo te horen precies weten hoe je dat moet doen… 🙂 🙂

  • Cleo
   23 oktober 2017 - 17:55

   Nou Dine, wat een aanvallende reactie richting Moi en mij. Zo vilein.

   Uiteraard mag Esther doen wat zij wil en gun ik haar een hele fijne baan bij Lindenhaeghe (ook mijn opleider) en verder alle goeds. Heb vele leuke uurtjes op dit blog en met haar boek doorgebracht. Volg Esther al vanaf Viva en VOL.

   Geef alleen aan dat ik het blog voor gezien houd maar dat ik het wel jammer vind. Het was altijd vol humor en erg leuk.

   Ik hoef me niet te verdedigen voor een reactie, alleen omdat ik geen blog schrijf. Ik denk overigens dat Esther prima zelf kan reageren en ze jouw nare reactie daarbij niet nodig heeft. Ik val haar niet aan. Geef alleen aan dat ik het jammer vind. Ze zal zelf ook wel merken dat haar bezoekersaantallen teruglopen. Ik ben dan zo fatsoenlijk om te vragen of ze er geen zin meer in heeft. Nou, ze heeft een andere keuze gemaakt, prima. Dat ik dan niet meer op het blog kom voor een stukje per 3 weken is ook legitiem.

   Esther, succes verder, heb altijd genoten van je stukjes. Wellicht kom ik je nog eens tegen op een Hypotheekcongres. Als je docent Anouk tegenkomt zeg dan maar dat ze top is.

   Dine, jij succes verder met je leven en probeer minder primair te reageren. Je leven wordt een stuk makkelijker als je niet alles als een aanval ziet.

 • Esther Vuijsters
  25 oktober 2017 - 18:48

  Lieve allemaal,

  Ik doe inderdaad niet veel meer met mijn blog. En ik heb ook overwogen ‘m offline te zetten maar ik krijg nog regelmatig e-mails van mensen die van de oude blogs genieten en die de tutti-pagina’s liken. Dat is één van de redenen dat ik mijn blog laat openstaat.

  Daarnaast heb ik soms toch zin om een stukje te schrijven en dat kan ik hier doen.

  Ik snap wel dat trouwe bezoekers het jammer vinden dat er niet meer zoveel wordt geschreven. Daar heb ik wellicht niet genoeg bij stilgestaan.

  Ik begrijp ook Dine’s reactie (en vind het lief dat ze het voor mij opneemt). Woorden als ‘halfslachtig’ en ‘zieltogend’ roepen weerstand op, ook wel bij mij. Hoe goed de stukjes ook bedoeld zijn :-).

  Daarom deze post, zodat ik uit kan leggen waarom ik de blog (voorlopig) niet offline zet en dat ik ook echt begrijp dat het vervelend is om te kijken als er niets nieuws geplaatst wordt.

  Zitten jullie op Facebook? Als jullie het leuk vinden kunnen jullie mijn pagina volgen, dan zie je het als er iets geplaatst wordt en kijk je niet voor niets.Korte grapjes en ander leuks deel ik ook vooral daar.

  Misschien dat ik in de toekomst de blog sluit en oude en nieuwe blogs via Facebook ga delen.

  Evengoed, allemaal bedankt voor de reacties en de toelichting. Ik zal er binnenkort eens een blogje over schrijven, om in elk geval te laten weten dat ik jullie hoor en jullie reacties begrijp 🙂

  Fijne avond allemaal!

 • Nicky
  13 december 2017 - 02:55

  Neeee niet alleen via FB doen want daar zit ik niet op 🙁
  Ik geniet nog steeds van je blog en doordat ik zelf minder op internet zit is er altijd wel iets nieuws te lezen hier dus wat mij betreft gewoon doorgaan 😃

Leave a Reply