De/ het plafon(d)

Laatst moest ik één van de kinderen overhoren.

Woorden als coëfficiënt, existentiële, venijnige en baaierd kwamen voorbij. Er werd gezucht. En gesteund. Wat een moeilijke taal is dat Nederlands toch.

Ik ben het daar mee eens.
Maar niet om vanwege de 'moeilijke woorden'.

Ik vind onze taal soms vooral ingewikkeld vanwege de onduidelijkheid. Daar kan ik echt niet tegen. Zo raak ik altijd in de war van de de zout/het zout-discussie (kom op, maak een keuze!), de frikadel/frikandel (mag nu beide, in tegenstelling tot pannenkoek/pannekoek, alleen het eerste is correct) en de allerergste: plafon/plafond. Daarbij hangt me altijd een ingewikkelde keuze boven het hoofd. En ik wil niet kiezen of ik het woord met of zonder d schrijf, ik wil gewoon dat daar een regel voor is.

Keuzestress

Door dat plafon/d ging ik zelfs twijfelen of het nou 'de' of 'het' plafon/d was, dat krijg je met van die woorden, keuzestress. Ik moest het zelfs uiteindelijk opzoeken in het woordenboek omdat ik het niet meer wist.

Het is 'het' plafon/d. Maar tegen de tijd dat ik dat had vastgesteld, was ik al tot de conclusie gekomen dat plafon/d eigenlijk in z'n geheel een raar woord is. Met of zonder d.

Tagged ,

5 Responses to "De/ het plafon(d)"

 • Moi
  5 oktober 2017 - 10:25

  om vanwege? hihi.. beetje dubbelop….
  Het is ook lastige taal en wordt steeds ingewikkelder omdat ze telkens weer nieuwe regels bedenken. En dan geef ik er ook nog les in, moet ook steeds meer opzoeken of dingen wel of niet kloppen…

 • Cleo
  18 oktober 2017 - 15:22

  Jammer dat er zo weinig over is van je blog.
  Geen humor en leuke verhalen meer. Ook de gastbloggers houden het voor gezien. Spijtig. Heb je er geen zin meer in? Dit zieltogende bestaan trekt mij niet meer aan om het blog te bezoeken. Heb je altijd met veel plezier gevolgd, je boek gekocht en gereageerd maar ik houd het nu voor gezien. Bye.

  • Esther Vuijsters
   22 oktober 2017 - 13:13

   Ja Cleo, keuzes maken he?

   • Moi
    22 oktober 2017 - 19:54

    Denk dat je dan ook echt keuze moet maken en niet halfslachtig blog laten bestaan.

  • Esther Vuijsters
   22 oktober 2017 - 13:14

   Ik geniet nu heel erg van mijn baan als content-marketeer, helaas minder tijd voor dit.

Leave a Reply